Terug

Warmes werkt met ‘geopolymeer’, oftewel beton zonder cement

In het centrum van Hengelo werkt Warmes momenteel met een milieuvriendelijke noviteit, namelijk ‘geopolymeer’. Dat is beton zonder cement, ontwikkeld door SQAPE. Het is nog nauwelijks toegepast in Nederland, dus de werklieden van Warmes hadden een soort primeur. Hoe beviel het?

“Het werkte prima,” vat Maik Roeleveld samen. “Het is goed verwerkbaar en het resultaat is netjes, goed. Het is wel een stuk stroperiger dan gewoon beton en het is een aparte gewaarwording: het spettert niet. Voor het werken met geopolymeer werkten we met speciale veiligheidsvoorschriften, waaronder lichaamsbedekkende kleding, bril en handschoenen.”

Het cementloze beton wordt gebruikt voor de vloer en de wanden van de nieuwe vijver die wordt gerealiseerd bij de Brinktoren. De opdracht voor het beton storten kwam van Mulder Aannemersbedrijf uit Beckum. Het cementloze beton is geleverd door Rouwmaat Groep.

Niet uniek, wel nieuw

Hoe uniek is het gebruik van geopolymeer in Nederland?

Bart Linderman, directeur beton bij Rouwmaat, legt uit: “Uniek is het niet, wel nieuw. De overheid stimuleert het verduurzamen van beton middels het Betonakkoord. Het gebruik van geopolymeer past in dit deze visie. We hebben al mooie resultaten gezien bij verschillende projecten – waaronder de bekende ‘groene’ rotonde bij vliegveld Twenthe - en verwachten dat beton met geopolymeer steeds vaker de standaard gaat worden.”

‘Prima om vaker mee te werken’

Bij Rouwmaat waarderen ze het als aannemersbedrijven zoals Warmes vertrouwen in hun product stellen.

“De mensen van Warmes hebben er immers nog niet eerder mee gewerkt. Daarom is het goed om te zien dat Warmes het aandurft om te innoveren met geopolymeerbeton, waarbij ze uiteraard worden gesteund door de aanbestedende partij, SQAPE als ontwikkelaar en Rouwmaat als leverancier,” aldus Linderman.

Maik Roeleveld reageert: “Het was de eerste keer dat wij er mee stortten en het beviel ons. Wij vinden het prima om hier vaker mee te werken. Zelfs bij het rondstorten van de wanden werkte het goed en dat is bepaald geen gemakkelijke, alledaagse bezigheid.”

Minder CO2

Wat maakt cementloze beton anders dan regulier beton?

“Bij deze betonsoort wordt geen cement gebruikt, maar geopolymeer als bindmiddel. Daardoor heeft cementloze beton unieke bouweigenschappen, zoals een hoge zuur- en zoutbestendigheid en geringe krimp,” legt Linderman uit.

Grootste winst is echter de beperkte CO2-uitstoot. “Traditioneel beton is verantwoordelijk voor een grote CO2-uitstoot, onder meer door het gebruik van primaire grond- en brandstoffen voor het produceren ervan. Bij geopolymeer is sprake van tot 50 procent minder CO2-uitstoot. Een grote winst voor het milieu dus,” besluit Linderman.

Binnenkort meer werkzaamheden

Binnenkort werkt Warmes verder op het gemeenteplein in Hengelo, dan aan het betonwerk van de fietsenkelder; opnieuw in samenwerking met Mulder aannemersbedrijf.

Meer weten over het cementloze beton met geopolymeer? Kijk dan op www.rouwmaat.nl/cementloze-beton.

 

Warmes werkt met ‘geopolymeer’, oftewel beton zonder cement