Op ’t Vaneker is zojuist deze bouw opgeleverd: een monumentaal theehuis met een bijpassende nieuwbouwwoning. Een bijzonder bouwproject waar renovatie en nieuwbouw samenkomen.
Het theehuis is in 1917 in opdracht van de bekende Enschedese textielfamilie Blijdenstein gebouwd als buitenverblijf. Vanwege de historische en culturele waarde van het pand, diende het behouden te blijven en zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht te worden. Juist het theehuis was voor de familie Nieuwenhuis reden om deze kavel aan te kopen.
“We woonden al in deze wijk en vonden het theehuis altijd al prachtig. Toen er een veiling kwam van veertien kavels – online gelukkig, we hoefden niet voor het gemeentehuis te kamperen – lootten we mee,” vertellen Ilona en Johan Nieuwenhuis. “Tot onze verrassing werden we ingeloot. Van de 170 gegadigden waren we vierde. We hadden onze zinnen gezet op het theehuis en die mogelijkheid was er plotseling. We moesten wel ineens gaan nadenken over een bouwplan.”
Als architect werd voor Van der Jeugd gekozen. Die staat bekend om zijn moderne en strakke woningontwerpen, maar moest voor dit project juist rekening houden met de historische waarde van het theehuis. “Het heeft hem heel wat overleg met de stadsbouwmeester van de gemeente Enschede gekost, maar het resultaat is een ontwerp waar iedereen zeer tevreden over is. Hij heeft het heel goed gedaan,” aldus Ilona.
Van der Jeugd heeft Warmes aanbevolen als aannemer. “Vanwege hun combinatie van nieuwbouw en restauratie. We hebben echt wel geshopt en info ingewonnen over andere bouwbedrijven, maar die combinatie gaf de doorslag. Gelukkig maar, want we zijn heel tevreden over Warmes. Ze hebben verschillende authentieke onderdelen zo netjes nagemaakt. Bovendien hebben ze heel vriendelijk personeel en dat straalt af op de bouw.”
Het theehuis moest teruggebracht worden in originele staat. Dat betekende behalve renovatiewerk ook sloopwerk, want vlak na de oorlog is de veranda dichtgebouwd voor bewoning. Het was de tijd van de woningnood en van de veranda werden twee slaapkamers gemaakt.
Voor de bouw van de nieuwe veranda is eikenhout van landgoed Twickel gebruikt.
De Bentheimer zandsteen plint is aangevuld met nieuwe stenen en daarvoor is gebruik gemaakt van vulkanische stenen the Flagstone Company. Het verschil is bijna niet te zien; het past precies bij de originele steen.
Verder is het dak vervangen en voorzien van een oud type dakpannen.
Het geheel oogt nu echt als een geheel. Dat komt door het bouwplan van Van der Jeugd: de vrijstaande nieuwbouwwoning en het gerestaureerde theehuis zijn in lijn met elkaar gebouwd en ze zijn optisch met elkaar verbonden middels het stucwerk, de dakpannen, de natuurstenen plint en het lijnenspel.
Het theehuis waar vroeger de dames en heren hun thee geserveerd kregen in het zonnetje, is nu de werkplek van Ilona en Johan. Zij is zelfstandig taxateur en makelaar met haar bedrijf Harenberg Taxaties, hij is eigenaar van IT-bedrijf Snakeware.
“Dit theehuis is ‘op de zon gebouwd’ en het was ons te doen om dit prachtige, zonnige plekje. We moeten de verhuisdozen nog uitpakken, maar hebben straks een prachtig kantoor. En een mooi woonhuis natuurlijk, midden in een groene omgeving.”
We wensen de familie Nieuwenhuis veel woon- en werkplezier in hun prachtige woning en kantoor. Binnenkort plaatsen we de ‘officiële’ na-foto’s van het project.