Terug

Achterumkieken: spoedrestauratie keermuur Huis te Breckelenkamp

Het herstellen van de weggespoelde keermuur van Huis te Breckelenkamp is een van de meest bijzondere opdrachten die we ooit kregen. In deze terugblik vertelt Rob Warmes hoe hij het heeft beleefd.

In december 2023 heerste er paniek en ongeloof bij Huis te Breckelenkamp: na het instorten van een 30 meter lange en 3 meter hoge keermuur dreigde de zuidelijke gevel van het 17de-eeuwse huis het water van de gracht in te glijden.

(klik op de foto's voor een vergroting)

Hoe was de situatie bij de havezathe?

Rob Warmes: “Niemand had ooit gedacht dat zulke zware blokken konden verschuiven, maar het gebeurde toch. Oorzaak was water dat niet weg kon en in de bodem trok. Die raakte verzadigd en daardoor werd de druk zo hoog dat het water zich via de keermuur van Bentheimer zandsteen een weg naar buiten zocht. De enorme stenen zijn uit de gracht gevist door Gerwers waarna wij ze konden gebruiken om de muur weer op te richten. Daarbij zijn we goed geholpen door Zandhuis. Het was een opdracht met veel grondwerk en Gerwers, Zandhuis en Warmes bleken een goede combinatie.”

Hoe bijzonder was deze opdracht?

“Vooropgesteld: werken op een kasteel is altijd bijzonder. Maar normaal verrichten we er reparatiewerk; nu stonden we ineens voor een immense klus die ook nog met spoed gedaan worden moest. Als de situatie niet snel zou worden verholpen, was er een mogelijkheid dat het huis zou verzakken omdat de fundatie zou worden aangetast. Dat is voorkomen door snel te handelen. Dat betekende voor ons snel schakelen met mankracht en materieel, maar dat deden we natuurlijk meteen. Voor vaste klanten wordt altijd ruimte gemaakt en hier konden we bovendien écht niet mee wachten.”

Al het werk is nu klaar. Wat is ervan zichtbaar?

“Eigenlijk niets meer en dat is goed ook. De verbeteringen zitten in de ondergrond. Er zijn meerdere drainagestrengen aangelegd, zandstenen afvoergoten zijn vervangen door nieuwe en de constructie is stabieler gemaakt en vastgezet met RVS-strippen.
Hoewel we best veel schade aan de tuinen en de wei hebben aangericht met onze werkzaamheden – we moesten bijvoorbeeld een complete rijplatenbaan door de weide aanleggen – is zelfs daar niets meer van te zien. Alles is weer ingezaaid en aangegroeid. De bestrating is er helemaal uit geweest en ook daar zie je niets meer van.”

Hoe kijk je hier op terug?

“Ik vond het bijzonder en interessant. Ik ben blij met het resultaat dat dankzij de samenwerking van drie plaatselijke bedrijven voor elkaar is gekregen. Met mekaar hebben we het toch vrij rap gered. En weer een stukje cultureel erfgoed hersteld.”

 

 

Achterumkieken: spoedrestauratie keermuur Huis te Breckelenkamp