Terug

Asbest saneren met publiek

De TAS is een woning aan de Brandlichterweg in Denekamp aan het saneren. Dat trekt meer bekijks dan de medewerkers hadden gedacht. 

De TAS (Twentse Asbest Sanering, dochteronderneming van Warmes) saneert volop bedrijfspanden en tegenwoordig steeds vaker privéwoningen. Vooral bij woningen merken de Tassers telkens weer dat hun werk met interesse wordt gevolgd door voorbijgangers, zoals dat nu het geval is aan de Brandlichterweg. 
“Mensen verwachten mannen in witte pakken, maar die van ons hebben alle kleuren,” lacht Maik Roeleveld. “Ligt er maar net aan welke functie ze hebben. Heel bekend is ons werk niet, blijkbaar, want we hebben heel wat bekijks. Zo ingewikkeld en geheim als het lijkt, is het niet hoor, maar we hebben wel ontzettend veel regels om ons aan te houden.”

TAS-medewerker Petrick van der Weide knikt: “Maar daardoor kunnen wij ons werk veilig doen. Als wij ons aan de regels houden en de verplichte beschermingsmiddelen gebruiken, is asbest saneren veilig werk. Leuk werk bovendien want geen klus is hetzelfde. Er geldt ook nog een meldingsplicht voor drie instanties; de gemeente, de arbeidsinspectie en certificerende instelling Normec. Controle gegarandeerd, bijna.”

Steeds meer privéwoningen 

Er is steeds meer interesse in asbestsanering voor privéwoningen, merkt Roeleveld. “Ik merk echt een verschuiving. Tot voor kort kregen we vooral opdrachten voor bedrijfs- en agrarische panden, maar steeds vaker worden we gevraagd door particulieren. Dat komt ook doordat het zo druk is op de woningmarkt. Er worden heel wat huizen met asbest verkocht, maar het liefst wil je het asbest kwijt.”

Er valt nog heel wat te saneren, weten ze bij de TAS. Asbest werd gebruikt bij woningen die grofweg 25 tot 50 jaar geleden zijn gebouwd, dus daar is een behoorlijke hoeveelheid van aanwezig op het huizenbestand. 

Redenen om te kiezen voor asbestsanering

Waarom kiezen mensen voor asbestsanering? 
Behalve dat asbestsanering wordt aangemoedigd vanwege gezondheidsredenen, heeft het meer nadelen. De isolatiewaarde is nul, verzekeringstechnisch is het bezit van asbest zeer nadelig – en verzekeraars zullen steeds moeilijker gaan doen als er asbest in het spel is – en er mogen geen zonnepanelen worden bevestigd op een dak met asbest. Zonnepanelen moeten namelijk worden vastgeschroefd in de dakplaten en dat is verboden in asbestplaten. 
Voor wie zijn woning wil verkopen, is sanering ook een goed idee. De extra vraagprijs is namelijk altijd hoger dan de kosten van de sanering, zelfs terwijl sanering niet goedkoop is. 

Brandlichterweg klaar

Bij de woning aan de Brandlichterweg kwam Normec de bouwplaats inspecteren. Alle goedgekeurd; het dak kan er weer op. Maar natuurlijk niet voordat er goede isolatie is aangebracht. Het dak is daardoor zo’n tien keer beter geïsoleerd dan voorheen. Dat moet het wooncomfort verhogen, maar gaat ook het omgevingsgeluid dempen.
 

Asbest saneren met publiek