Terug

Warmes bouwt ‘kapschuur’ voor autobedrijf Tijink; ontwerp van Leferink architecten

Warmes is gestart met de wederopbouw van autobedrijf Tijink in Lattrop, naar het ontwerp van Leferink Architecten. Hans Leferink en Teun Metgod ontwierpen een bijzonder plan voor Tijink, in landschappelijke stijl zodat het plan helemaal in de omgeving past.

“Een project met heel specifieke uitdagingen,” noemt Hans Leferink het ontwerp voor autobedrijf Tijink. “Doordat het pand was afgebrand, moest André Tijink ineens gaan nadenken over nieuwbouw. En er was nog haast bij ook. Daar komt nog bij dat de garage op een beeldbepalende plek staat, aan de entree van Lattrop. Daarvoor moest een zorgvuldig ontwerp gemaakt worden. Niet dat je er langs rijdt en denkt: goh, daar is ook een hal neergezet. Nee, het moest goed inpasbaar in het landschap worden.”

Architect Leferink maakte het ontwerp samen met collega-architect Teun Metgod. Metgod: “We kwamen allereerst tot de conclusie dat de huidige locatie eigenlijk te klein is. Als we volgens het bestemmingsplan zouden ontwerpen, paste het allemaal net niet. Of de overkant ook een optie was, vroegen we ons af? Dat was het zeker, maar daarvoor was wel een bestemmingsplanwijziging nodig. Dat heeft tijd gekost, maar daardoor kan Tijink nu wel een prachtig project realiseren met meer potentie voor de toekomst.”

Het autobedrijf verhuist dus naar de overkant van de straat. De oude locatie wordt natuur. 

Kapschuur

Vereiste voor het nieuwe pand is dat het ‘goed inpasbaar in het landschap’ is. Leferink: “Er is gekozen voor een kapschuur als uitgangspunt. Hoog vooraan, laag aflopend. Precies zoals op een boerenerf de voertuigen naar binnen zouden rijden via de hoge voorkant, gaat dat bij Tijink straks met de auto’s gebeuren.”
Metgod: “Bovendien is gekozen voor twee gebouwen waarvan het hoofdgebouw in een L-vorm is ontworpen. Daardoor krijgt het de uitstraling van een erf. De kapschuur wordt in de es gebouwd waardoor de achterkant als het ware in het landschap overgaat.”

Erve Tijink

Warmes bouwt dus twee gebouwen voor ‘Erve Tijink’. In het hoofdgebouw komen de werkplaats en de kantoren en in het bijgebouw komt de wasstraat. Hiërarchie op het erf wordt bepaald door vorm, grootte, hoogte en materiaalgebruik. 
Het bijgebouw wordt in neutraal antraciet uitgevoerd waardoor het past bij het markante hoofdgebouw dat de uitstraling van een moderne, frisse kapschuur krijgt. Dat krijgt een heldere vorm en wordt uitgevoerd in natuurlijk hout. 

Buurtparticipatie

Tijink, Leferink en Warmes hebben veel overleg gepleegd voor het ontwerp definitief was. Niet alleen met elkaar, maar ook met de gemeente en met de buren. Tijink had functionaliteitseisen, de gemeente had een bestemmingsplan, Warmes waakte over de uitvoerbaarheid en de buren wilden er ook graag bij betrokken worden. 
Leferink: “We zijn er samen uitgekomen. In een project als deze is het heel belangrijk iedereen erbij te betrekken. We hebben niets aan bezwaren van buren natuurlijk. Liever bespreken we alles van tevoren in alle redelijkheid. We hebben op een gegeven moment zelfs piketpaaltjes voor ze uitgezet. Zo konden ze goed zien waar de gebouwen gaan komen.”

Voor Warmes is Stijn Lammerink de projectleider. Hij is zeer te spreken over het project: “Het bouwteam onder leiding van Leferink Architecten heeft een prachtig geïntegreerd gebouw ontworpen dat zal bijdragen aan de leefbaarheid van de Lattropse gemeenschap. Nu is het aan ons om het ontwerp op een duurzame en vakkundige manier te realiseren.”
 

Warmes bouwt ‘kapschuur’ voor autobedrijf Tijink; ontwerp van Leferink architecten