Terug

Warmes bouwt minimalistisch ‘grand design’ in Enschede

In de nieuwe wijk de Boddenkamp in Enschede bouwde Warmes deze bijzondere woning. Een eigen ontwerp van bewoners Dennis Deursen en Ank Niesthoven met allerlei architectonische bijzonderheden zoals een enorme glaspui, futuristische lamellen en een sedumdak. “Privacy en tuingericht wonen waren onze uitgangspunten en die hebben goed uitgepakt.”

Op de plek waar vroegen de busremise van de Tet was, is een nieuwe woonwijk verrezen, de Boddenkamp. Op de kavel die Dennis Deursen en Ank Niesthoven kochten, is een ‘grand design’gebouwd door Warmes BV. 

Uitgangspunt was dat het een energiezuinige woning moest worden en daarvoor werd Schulte Energie & Techniek ingeschakeld. Via Schulte kwamen Deursen en Niesthoven bij Warmes als aannemer terecht. “Dat gaf een vertrouwd gevoel, zo’n Twentse aannemer. Dat past bij ons,” geeft Deursen zijn keuze voor Warmes aan. “Een eenvoudig project bleek het niet en we hebben heel wat moeten bespreken – ook tijdens de bouw – maar bespréékbaar was het altijd. Dat werkt fijn. We hielden geen wekelijkse standaard bouwvergadering maar er was vooral veel overleg onderweg. Warmes gaf ons bovendien de ruimte om zelf te zoeken naar oplossingen. Ook hebben we graag gebruik gemaakt van de praktische insteek van de aannemer.”

Deursen is zelf ontwerper van user interface design. “Ik hou me bezig met visualisatie van processen en concepten en doe veel grafisch ontwerp. Ik deel mijn werkruimte met architect Alexander Gathier. Het leek me logisch om hem in te schakelen als architect, maar hij had een beter idee. ‘Ontwerp het zelf, dan controleer ik het,’ was zijn voorstel. Dat vond ik een goed plan; ik wilde heel graag mijn eigen huis ontwerpen.”

Hoe dik is een muur?

En toen begon het echte werk. “Wat voor architecten vanzelfsprekend is, heb ik zelf uitgezocht. Ik heb me verdiept in bouwbesluiten, maar ik liep ook tegen vragen aan waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Hoe dik is een muur, hoe hoog is een deur, hoe diep is een traptrede? Inmiddels weet ik alles van bouwkunde,” lacht Deursen. “Het was een flink traject maar daardoor hebben Ank en ik een woning kunnen realiseren die helemaal naar onze wensen is. We wilden graag een woning in minimalistische stijl met een brede gang met hoge zichtlijnen. Vandaar dat de zichtlijnen tot aan het dak lopen, via de trappen. Ook met specifiekere wensen heb ik me beziggehouden; een extra hoog aanrechtblad bijvoorbeeld.”

De grote glaspui bleek een ware uitdaging. “Privacy en tuingericht wonen zijn twee kernwoorden van de woning. Vandaar dat de voorkant vrij massief oogt. Vanaf de straat is nauwelijks te zien hoe de woning er binnen uitziet. Het tuingericht wonen is gerealiseerd met een enorme glaspui van 10 meter lang die ook nog een stuk de hoek om gaat. Daardoor leunt een behoorlijke massa op het glas. Dat was nou met recht een uitdaging voor de aannemer: hoe maak je daar een deugdelijke constructie van zonder zichtbare steunpilaren? Het is ze knap gelukt door de pilaren te verwerken in de kozijnstijlen. Daarvoor moest de constructie van de woning wel worden aangepast.”

Zoveel glas heeft wel een keerzijde: het kan nogal warm worden in de zomer. Dat is opgelost met lamellen aan de buitenkant van de woning die werken als zonwering en bovendien buitengewoon futuristisch-decoratief zijn. Voorwaarde was wel dat de lamellen niet in het zicht hangen als ze niet in gebruik zijn. De lamellen zijn dus opgenomen in de constructie. 

Biodiverse woning met sedumdak

“Stadsbewoners merken steeds meer de problemen met waterafvoer en biodiversiteit,” vertelt Deursen. “We wilden daarom graag een woning bouwen met goede impact op het milieu. Energiezuinig, biodivers. Vandaar de keuze om van het platte dak een sedumdak te maken. Het realiseren van een sedumdak bleek niet heel complex trouwens. Het was vooral lastig dat er zo weinig kennis over is. Je komt al snel bij een hovenier uit terwijl de dakconstructie ervoor moet worden aangepast. Voor de bouwvakkers onder ons: het kost 100 kilo per vierkanter meter meer dakbelasting. En je hebt hoog opgetrokken dakranden nodig.”

Het sedumdak staat momenteel in bloei. “Vanuit de slaapkamer lijkt het een bloementuin en er vliegen een heleboel insecten rond. Wat ons betreft heel belangrijk, helemaal in een stad met zoveel bebouwing. Buren die ook zicht op ons sedumdak hebben, vinden het prachtig. Het verbaast me eigenlijk dat zij ons voorbeeld niet hebben gevolgd.”

Kubussen en traditionele huizen

Deursen van Niesthoven wonen nu een jaar in hun woning. “En het bevalt heel goed. Hiervoor woonden we in een jaren ’20-woning en die was traditioneel. Nu wonen we in een moderne woning. Veel comfort, helemaal ingericht op onze huidige woonwensen. Dat woont fijn. De lamellen werken bovendien goed, zelf met extreme hitte is het hier prima uit te houden. Onze woning is geen doorsnee ontwerp, dat beseffen we ons. Maar dat is juist zo leuk. Het staat in een gemêleerde wijk waar moderne kubussen naast traditionele huizen staan. Niet iedereen is zo intensief bezig met het ontwerp van hun woning als wij dat zijn geweest, maar er zijn er toch een heleboel meer die ook iets bijzonders hebben neergezet.”

Is het zelf ontwerpen van je woning voor herhaling vatbaar?
“Het heeft enorm veel energie gekost, vooral omdat ik het ontwerpen naast mijn ondernemerschap moest uitvoeren. Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat het zó intensief zou zijn. Het bouwen ging uiteindelijk sneller dan het voorbereiden en het resultaat is prachtig. Dus of ik nogmaals mijn huis zelf zou ontwerpen? Nu nog even niet.”
 

Warmes bouwt minimalistisch ‘grand design’ in Enschede