Terug

Flinke facelift voor Cosmos Sterrenwacht

Cosmos Sterrenwacht in Lattrop ondergaat momenteel een flinke facelift. Als de werkzaamheden straks klaar zijn, is het gebouw moderner, ruimtelijker en opener. 

De plannen voor de verbouwing werden 2 jaar geleden gesmeed, vertelt onbezoldigd bestuurslid technische zaken Herman Pross uit Denekamp. “Het gebouw had een facelift nodig en er werden allerlei plannen geopperd. Architect Architom werd ingeschakeld en wij belden Warmes. Dat is onze ‘huisaannemer’. Bij bouwkundige karweien bellen we altijd Warmes.”
Maar toen kwam corona. “Dat veranderde de bouwplannen drastisch. Ineens werd de logistiek van het gebouw belangrijk en moesten bezoekers afstand van elkaar kunnen houden. Alle plannen ging weer op de schop. Achteraf maar goed dat we nog niet waren begonnen met verbouwen. Anders hadden we wéér gemoeten.”

Mooier én coronaproof

Warmes is ondertussen druk bezig met de werkzaamheden bij de sterrenwacht. Er zijn heel wat muren weggebroken. Daardoor wordt het gebouw ruimtelijker en kunnen bezoekers afstand houden. Er wordt een nieuwe in- en uitgang gerealiseerd en de toegang tot de filmzaal wordt verplaatst. Op deze manier krijgt Cosmos een facelift terwijl het tegelijkertijd coronaproof wordt. 

In kerstvakantie Cosmos weer open

Er wordt gewerkt met een harde deadline: op 1 oktober startten de werkzaamheden en op 15 december moeten ze klaar zijn. Pross: “We willen Cosmos graag rond kerstmis weer open hebben. Vanwege de schoolvakantie – we hopen weer veel gezinnen met kinderen te mogen verwelkomen – maar ook omdat de winter de ideale periode voor sterrenkijken is. Hoe kouder, hoe beter. Dan heb je het beste beeld door de telescoop.”

Maar ’t is een tienjarenplan 

De werkzaamheden die Warmes nu uitvoert bij Cosmos zijn onderdeel van een groter geheel. Dit is fase 1. Fases 2 en 3 volgen in latere stadia. “Het totaalplan kost veel geld en dat is er nu nog niet, vandaar dat het in fases wordt uitgevoerd. Het kon wel eens een tienjarenplan worden, maar als alles klaar is, herken je de sterrenwacht niet meer. Zó anders zal het er dan uitzien,” aldus Pross.

Uiteindelijk krijgt Cosmos sterrenwacht een modern uiterlijk dat helemaal voldoet aan de moderne normen met bovendien veel licht, grote ramen, uitzicht over de landerijen en een groot terras. 

Overdag door telescoop kijken

Ook wordt het aantal telescopen uitgebreid. De eerste nieuwe telescoop arriveert binnenkort al. Dat is een zonnetelescoop, waardoor bezoekers ook overdag door een telescoop kunnen kijken. 
 

Flinke facelift voor Cosmos Sterrenwacht