Terug

Oldenzaals landhuis behoudt zoveel mogelijk authentieke details

Warmes is begonnen met een bijzonder, karakteristiek project aan de Haerstraat in Oldenzaal. Voor de familie Vos wordt een pand met zeer veel authentieke details gerenoveerd. Voor architect John Velthuis werd het een opdracht met veel uitzoekwerk. Hij verdiepte zich in de originele blauwdrukken zodat het oorspronkelijke ontwerp zo veel mogelijk eer wordt aangedaan. 

Het oorspronkelijke ontwerp stamt uit 1926 en de woning is rond 1928 gebouwd. “Een mooi pand dat goed bewaard is gebleven”, noemt architect John Velthuis van het gelijknamige Oldenzaalse architectenbureau het. 

Handtekening onleesbaar

Velthuis verdiepte zich in de originele bouwtekeningen, blauwdrukken. De architect die ze maakte, kon hij niet achterhalen. “De handtekening is niet te ontcijferen. Het maken van zo’n bouwtekening ging 100 jaar geleden natuurlijk heel anders dan nu – architecten maakten destijds gebruikt van pennetjes en moest fouten uitkrabben en weer gladmaken – maar hoe dan ook is de bouwtekening van deze onbekende architect nog steeds prima bruikbaar.”

Doordat de huidige bouwsituatie helemaal digitaal is ingevoerd, zijn de verschillen met de oorspronkelijke bouwtekening zichtbaar. “Die verschillen zijn heel normaal hoor. Volledig volgens tekening bouwen, gebeurt op bijna geen enkele bouw. Bovendien is in een later stadium een serre aan de woning geplaatst waardoor het vooraanzicht niet meer symmetrisch is.”

Veel authentieke details

De woning (op de blauwdruk aangeduid als ‘landhuis’) ademt nog altijd een bijzondere sfeer, zag architect Velthuis direct.  
“Het zijn bepaalde elementen die je tegenwoordig niet meer tegenkomt, maar die overduidelijk de sfeer van 100 jaar geleden overdragen. Voorbeelden zijn de authentieke hal met specifieke tegels die een mooi patroon vormen, maar ook de tegels aan de wanden. Prachtig is de monumentale trap met daarachter het glas-in-lood met kleurvlakken. Timmermansogen hebben daarnaast allang de grote dakoverstekken ontdekt, met heel specifieke gootklossen. Ook zijn er veel binnenkozijnen met geprofileerde beleglatten. Die geven het een rijke uitstraling.”

De familie Vos heeft aangegeven deze elementen zoveel mogelijk in ere te willen houden, maar wel aangepast aan de huidige wensen die worden gesteld aan bewoning. Energiezuiniger bovendien, met goede isolatie. Wat betreft de ruiten was dat nog wel een uitdaging; het isolatieglas moest worden aangebracht in specifieke raamdetails die zijn nagemaakt in de authentieke profilering. 

Beton tegen scheuren

Zoals bij meer woningen in Oldenzaal, is er sprake van scheuren in de woning. Dat komt door inklinking van klei. “Daar zijn allerlei oplossingen voor, maar wij hebben gekozen om beton door te storten onder de binnen- en buitenmuren, waardoor de woning nu rust op de nieuwe betonvloer en niet meer op de eigen fundering.”

Uitzonderlijk goed bewaard gebleven

“Eigenlijk is het opmerkelijk dat er in bijna 100 jaar tijd zo weinig veranderd is aan de woning,” stelt Velthuis. “De originele indeling was nog intact bijvoorbeeld en er was nog veel enkel glas. De laatste bewoners waren huurders die er jarenlang hebben gewoond. Waren de bewoners eigenaren geweest, dan denk ik dat de woning wel verbouwd was geweest. Maar nu staat er dus een woning waar veel authentieke details bewaard zijn gebleven, die prachtig in te passen zijn in de eerste grote verbouwing die deze woning ondergaat.” 
 

Oldenzaals landhuis behoudt zoveel mogelijk authentieke details