Terug

Materialen gesloopte Breklenkampse boerderij krijgen tweede leven

Optimaal hergebruik van oude materialen, dat is het uitgangspunt bij de sloop van de boerderij van de familie Japink in Breklenkamp. De stenen en dakpannen krijgen een tweede leven.

Aannemersbedrijf Warmes bouwt voor de familie Japink een nieuw woonhuis in landelijke stijl op de plek van de oude boerderij die de familie kocht in Breklenkamp. De oude boerderij had geen monumentale status maar de stenen en dakpannen hebben wél monumentale waarde. 

De gevelstenen van de boerderij zijn gemetseld in kalk, zoals dat vroeger gebeurde. Daardoor kunnen ze worden afgebikt en hergebruikt. Zou je dat met de huidige specie proberen, dan kan dat niet. Specie is te hard. 

Heel veel stenen

In oude gebouwen zoals de Breklenkampse boerderij zijn heel veel stenen verwerkt, veel meer dan op het eerste gezicht lijkt. Vroeger werden steensmuren gebouwd, tegenwoordig halfsteenmuren, steensmuren met een kruisverband. Voor de werkwijze met de steensmuren is een veel groter aantal stenen nodig. 
De dakpannen zijn oude holle pannen. Die worden voorzien van een extra waterdichte laag zodat ze ook tegen bijvoorbeeld slagregens kunnen. Dan zijn de pannen geschikt voor hergebruik.

Er is veel animo voor dergelijke stenen en pannen. Ze worden veelvuldig gebruikt bij nieuwbouw en renovatie. Er wordt nu gezorgd dat de stenen en pannen van Japink een goede nieuwe bestemming krijgen.
 

Materialen gesloopte Breklenkampse boerderij krijgen tweede leven