Terug

Renovatiewerk historische woningen Hofmeijerstraat Oldenzaal gestart

We zijn gestart met het renoveren van de zwaar beschadigde monumentale arbeiderswoningen aan de Hofmeijerstraat in Oldenzaal. De woningen van WBO Wonen worden helemaal in ere hersteld.

Het betreft vier arbeiderswoningen van WBO Wonen. In februari 2022 viel een linde op de woningen als gevolg van storm Eunice en de woningen raakten zwaar beschadigd.  Op dat moment waren museum De Hofnar en museum De Pelgrim gevestigd op deze locatie. De musea zijn inmiddels verhuisd naar de Marktstraat.

De werkzaamheden

De daken van de woningen zijn ondertussen gerepareerd en nu worden de woningen helemaal gerenoveerd.
De vier arbeiderswoningen worden samengevoegd tot twee woningen. Dat is een omvangrijk project, vertelt projectleider Rik Scherphof: “Het pand wordt volledig gestript. De pannen eraf, de begane grondvloer eruit. Alleen de buitenwanden blijven staan. De woningen worden weer opgebouwd tot hoe het was. Ze worden in ere hersteld zodat het aanzicht hetzelfde blijft.”

Energiezuinige historie

Binnen blijft echter niets hetzelfde want de woningen worden gerenoveerd aan de hand van hedendaagse isolatie-eisen.
De nieuwe bewoners wonen straks in historische woningen die nagenoeg energieneutraal zijn. “De panden worden voorzien van warmtepomp, goede isolatie en zelfs acht zonnepanelen op de berging. Technisch gezien hadden de zonnepanelen prima op de voorkant van de woning gepast, maar dat gaat natuurlijk niet omdat het een monument is. De berging is geen monument en zorgt zo voor een mooie oplossing.”

De tuinmuur van de woningen was ook geveld door de boom en die wordt ook opnieuw opgebouwd.
De veroorzaker van alle schade – de omgevallen linde – is inmiddels vervangen door een nieuwe boom.  

 

 

Renovatiewerk historische woningen Hofmeijerstraat Oldenzaal gestart