Terug

Hans Japink over bouwen toen & nu: 'Niet echt veel veranderd; maar goed ook'

Voor de familie Japink heeft Warmes twee woningen gebouwd in 20 jaar tijd. Is er veel veranderd in die jaren? Hans Japink blikt terug op de manier van werken.

In 1996 bouwde Warmes de eerste woning van de familie Japink, een vrijstaande woning in het centrum van Lattrop. In 2021 werd de tweede woning opgeleverd; een vrijstaande woning in het buitengebied van Breklenkamp. Hans Japink heeft dus twee keer meegemaakt hoe het is om zelf een woning te bouwen, met dezelfde aannemer.

Veel veranderd?

Is er veel veranderd in die 20 jaar? “Nee, eigenlijk niet,” vertelt Japink. “Misschien wel in isolatiewaardes en bouwmethodes, maar niet in de manier van werken. Natuurlijk zijn er nu andere werklieden dan vroeger; de oude garde heeft plaats gemaakt voor nieuwe, maar Warmes werkt net als toen met vaste aanspreekpunten en dat is prettig. Ivo en zijn mannen waren altijd present op de bouw en er werd met vaste metselaars gewerkt. We hebben ook veel zelf gedaan op de bouw en ze dachten altijd met ons mee. Korte lijnen, daar houden we van. En ze kijken niet alleen naar de bouwtekening maar ook naar de praktijk.”

Heel tevreden

De nieuwe woning van de familie Japink staat in Breklenkamp. De dubbelkaps boerderij met woonhuis stamde uit de jaren ’50. “Grote ramen, houten vloeren en het waaide er dwars doorheen. We hebben besloten om nieuw te bouwen en dat werd een woning met veel glas, een grote leefkeuken, een aangebouwde serre en aardwarmte via een warmtepomp. Buitenaf wonen moet je willen, maar voor ons was het juist de plek waar we heel graag wilden wonen. Reeën als uitzicht: hier heerst rust.”

Gaan jullie over 20 jaar weer een woning bouwen? “Nee, dat ligt niet in de planning. Wij blijven hier.”

Japink achterzijde

 

Hans Japink over bouwen toen & nu: 'Niet echt veel veranderd; maar goed ook'