Opnieuw zijn bouwprojecten van woningcorporaties stilgelegd vanwege een lockdown; de tweede keer in een jaar tijd. Voor EnergieZuinige Bouwers is het improviseren, maar het gaat weer lukken.
Normaal gesproken begint het ‘bouwseizoen’ in maart voor de EZB, maar afgelopen jaar pas in september. “Door de eerste coronaregels werden alle bouwprojecten in maart stilgelegd bij woningcorporaties, landelijk. In september konden we uiteindelijk beginnen met de werkzaamheden,” vertelt Arjan Webbink, directeur-eigenaar van Webbink Bouwbedrijf. “Bedenk wel: normaal leveren we vier woningen per week af volgens een strak schema. Er zit geen ruimte in het schema omdat we al rekening moeten houden met onverwachte weersomstandigheden. Normaal is die ruimte ook niet nodig. We hebben in 5 jaar tijd zo’n duizend woningen gerenoveerd en we hebben nog maar één keer een project moeten doorschuiven naar een later moment.”
Maar dit keer was het anders. In maart werd alles stilgelegd en van planning was eigenlijk geen sprake meer. Webbink: “Gelukkig konden we in september weer van start en dat deden we voortvarend. Alle drie bouwpartners van EZB leverden extra mankracht en er werd hard gewerkt. De verloren tijd hebben we niet helemaal ingehaald, maar de projecten zijn voor driekwart klaar. En dat deden onze vaklieden nog met inachtneming van coronaregels ook. Maximaal drie medewerkers per bouw, handschoenen. We hebben zelfs EZB-mondkapjes laten maken.”
Op meerdere locaties werd gewerkt door de EZB. Voor Mijande werden onder meer woningen in Westerhaar gerenoveerd en energiezuinig gemaakt. Voor WBO werden de gevels van flats aan de Frans Halsstraat in Oldenzaal gerenoveerd. Ook aan de Violenstraat in Oldenzaal werd gewerkt aan het renoveren van woningen voor WBO.
Webbink: “Eigenlijk waren we juist goed op weg maar toen kwam ineens de nieuwe lockdown. We hadden het zien aankomen hoor, maar het vergt toch weer improvisatievermogen. Daarmee wordt wel meteen het grote voordeel van EZB duidelijk. EZB is een samenwerking tussen drie bouwbedrijven en ze leveren allemaal bouwpersoneel, werkvoorbereiders en projectleiders en materieel. Als een project onverwacht stopt, staat het personeel niet op straat. Ze worden teruggehaald naar de bouwbedrijven en worden daar weer op ‘eigen’ projecten ingezet. Hetzelfde geldt eigenlijk voor materieel: dat is geen kostenpost omdat het elders gebruikt wordt.”
De lopende projecten van EZB voor de woningcorporaties zijn nu afgerond. “Vrijdag waren ze klaar. Een project is ‘lopend’ het nog niet zo ver af is dat het bewoonbaar is. Stel dat we met een project van in totaal twintig woning zijn begonnen en we zijn met de eerste vier bezig, dan blijft het bij de die vier. Die maken we af en dan is het afwachten wanneer we kunnen beginnen met de rest. Waarschijnlijk in februari, zoals het er nu naar uitziet.”
Dat nieuws moet kenbaar gemaakt worden aan de huurders. “Dat is de schone taak van René ter Haar van Warmes en Sil Nijland van Webbink. Zij onderhouden de huurderscontacten namens EZB. Voor veel huurders is het een grote teleurstelling; sommige hebben de keuken al uitgepakt omdat de werkzaamheden zouden beginnen. Een renovatie is al ingrijpend voor huurders, maar als het uitgesteld moet worden helemaal. We hopen voor hen dat we de bouwwerkzaamheden in januari weer kunnen opstarten en dan zullen we opnieuw extra hard voor ze aan het werk gaan,” besluit Webbink.
Het consortium EnergieZuinige Bouwers is een samenwerking tussen aannemersbedrijf Warmes uit Lattrop, bouwbedrijf Maneschijn uit Vroomshoop en Webbink Bouwbedrijf uit Vriezenveen. EZB renoveert woningen voor onder meer woningcorporaties op een verantwoorde manier (MVO gecertificeerd) met energiezuinig bouwen als uitgangspunt.