Terug

Verplichte nest-stenen bij nieuwbouw: wij metselen ze wel in

Bouw je nieuw? Dan moet je nest-stenen voor vogels inmetselen. Tenminste, dat was het plan dat op 1 januari in zou gaan. ‘Onnodige regelgeving,’ vond minister Mona Keijzer en ze draaide het plan terug. Maar wij willen best zo’n neststeen inmetselen eigenlijk. Als ze verkrijgbaar zouden zijn, tenminste. Want dat blijkt nog niet zo gemakkelijk...

Het verplicht inbouwen van nestkasten in nieuwbouwprojecten gaat dus niet door als het aan het ministerie van Volkshuisvesting ligt. Het is voor minister Keijzer een voorbeeld van het programma STOER, wat staat voor ’Schrappen Tegenstrijdige of Overbodige Regelgeving’.

“Handig natuurlijk dat er niet wéér een bouwregel bijkomt, maar eigenlijk zijn we hier helemaal niet zo op tegen,” stelt Daan Roeleveld. “In het verleden hebben we wel vaker zwaluwpannen geplaatst, uilenkasten ook. En we hebben vast ook wel eens rekening gehouden met een vleermuis.”

Uilenkasten aan boerderij

Rekening houden met fauna hoort er eigenlijk gewoon bij; faunavriendelijk bouwen. “Neem de ouderwetse Twentse boerderij: die hoort een uilenkast te hebben. We raden altijd een uilenkast aan in zo’n bouwsituatie. De kast komt in de topgevel van de boerderij. Uilen zijn nuttige dieren die muizen en ratten rondom de boerderij wegvangen. Maar een modern huis in een woonwijk, daar hoeft geen uilenkast in. Die uil gaat daar echt niet wonen. Andere vogels wel. En als we die een eigen neststeentje kunnen geven, dan doen we dat. Kunnen ze spinnen en muggen vangen; ook heel nuttig.”

Deze insteek lijkt in lijn met de tendens in de bouwwereld te zijn. Want van alle ‘nutteloze regels’ die er zijn, had deze faunaregel juist groot draagvlak. Ook onder bouwers. Het vogelvriendelijke plan was zelfs geïnitieerd door de bouwsector, samen met de Vogelbescherming. De Tweede Kamer wil het plan opnieuw bespreken met de minister.

Waarom neststenen?

Waarom zijn die nestpannen eigenlijk nodig? Omdat Nederland energiezuiniger werd en ging isoleren. Daardoor raakten de vogels hun broedplekken kwijt in kieren en onder dakpannen.

Roeleveld: “Dit hoort er dus wel bij, maar ecologisch bouwen is niet altijd onder de aandacht. De neststenen zijn vrij simpel te implementeren en de kosten zijn 50 tot 60 euro per steen. Ik heb nog wel wat kanttekeningen bij het plan: de stenen moet voorradig zijn en de goede kleur hebben. Ze moeten bij de bouw passen. Verder ligt de keus vooral bij de klanten; zij moeten het willen. Wij metselen ze wel in.”

Steenhuys: ‘Als wij ze konden vinden…’

“En daar zit ‘m nou net het probleem,” stelt Wim Bosman van het Steenhuys uit Gramsbergen, specialist in gevelstenen en dakpannen. “Wij mogen dan wel steenspecialist zijn, maar zelfs voor ons is het bijna onmogelijk om neststenen te vinden. We hebben een leverancier die ze levert, maar die levert ze niet in specifieke kleuren of maten. Dakpannen en nestkasten worden wel geleverd omdat die gemakkelijker te implementeren zijn in het bouwproces, hoewel ook daarvoor geldt dat ze niet altijd passen bij de bouwstijl van het object.”

En zo gezien lijkt het erop dat het gebruik van neststenen vooral wordt gepromoot terwijl er nog niet is nagedacht over de levering ervan. “Maar zodra ze er zijn, leveren wij ze hoor,” stelt Bosman. “Tot die tijd moeten klanten het doen met kasten en pannen die afwijkend van de rest van de bouw kunnen zijn. Maar ze zijn er wel voor héél veel soorten vogels.”

 

De nestkast op de afbeelding hierboven is speciaal voor winterkoninkjes ontworpen.

Deze is voor kwikstaarten...

en deze voor mezen.

 

Verplichte nest-stenen bij nieuwbouw: wij metselen ze wel in