Terug

Neijs van de bouwplaats: zo nauwkeurig is One Man Station

Maatvoering op de bouw wordt steeds nauwkeuriger, tot op de millimeter nauwkeurig zelfs. Helemaal sinds de aanschaf van de One Man Station die Warmes nu een jaar gebruikt. Zo positief zijn de ervaringen met het meetapparaat.

Het was vroeger een heel normaal beeld: palen met touwtjes die de precieze plek van een te realiseren gebouw aangaven. Die tijd is voorbij. Al jaren eigenlijk dankzij de apparaten voor maatvoering die in de loop der tijd zijn geïntroduceerd. Werd eerst met de Total Station gewerkt, Warmes werkt sinds een jaar met de opvolger ervan, de One Man Station. De ervaringen zijn goed.

“De One Man Station doet zijn naam eer aan; hij wordt door slechts een persoon bediend,” lacht Jan Willem Weijers van Warmes. “Dat klinkt normaal, maar is een enorme vooruitgang als je het vergelijkt met de voorgaande methodes. Een persoon kan met de One Man Station wel honderd punten per uur uitzetten. De punten staan in de bijbehorende tablet en dankzij de  internetverbinding kan de werkvoorbereider de punten live koppelen aan de werktekening.”

Terwijl met de One Man Station de punten worden gemeten, wordt op kantoor dus meteen het bouwplan ingetekend. Er wordt gewerkt in een cloud waardoor de samenwerking optimaal is, zelfs op afstand. 

Met voorganger Total Station moesten er twee personen inmeten en zij pendelden tussen bouwplaats en kantoor met de gegevens. Dat hoeft met de One Man Station niet meer. “En nog belangrijker: de kans op fouten is gering met de One Man Station. Het apparaat meet op de millimeter nauwkeurig dankzij de laser,” aldus Weijers. “We hadden ons voorgenomen om de One Man Station na een jaar gebruik te evalueren. De ervaringen zijn heel positief. Het is efficiënt, levert tijdsbesparing op en werkt zeer nauwkeurig.”
 

Neijs van de bouwplaats: zo nauwkeurig is One Man Station