Terug

In de schoefkoar: Marco Scholte

In de rubriek ‘In de schoefkoar’ neemt telkens een werknemer van Warmes plaats in de oranje Warmes-kruiwagen. Deze keer is dat Marco Scholte, overdag tegelzetter, ’s avonds trotse eigenaar van Café Marco.

Naam: Marco Scholte
Leeftijd: 41
Woonplaats: Ootmarsum 
Burgerlijke staat: Vrijgezel, vader van Kai (15)
Beroep: Tegelzetter
Werkzaam bij Warmes sinds: 1997 via school, sinds 2001 in vaste dienst

Hoe kom je bij Warmes terecht?

“Voor mijn opleiding VVBA moest ik voor een leerbedrijf aan de slag en ik kon kiezen tussen Warmes en Niehof. Peter Kienhuis kende ik goed en die werkte al bij Warmes, dus leek mij dat ook een goede keus. Het beviel me meteen goed bij Warmes. 
Ik ben opgeleid tot primair en voortgezet metselaar en heb via Warmes nog een opleiding tot tegelzetter gevolgd. In die tijd ging leermeester Willy Groeneveld bijna met pensioen en ik heb na een tijdje zijn vacature opgevuld. Daarna heb ik zelf nog de cursus tot leermeester gevolgd.”

Omschrijf de sfeer bij Warmes eens?

“De sfeer is er supergoed. Het is een mooi bedrijf en ik werk met goede collega’s; het is een soort vriendengroep waarin iedereen altijd voor elkaar klaarstaat.”

Wat was je eerste klus voor Warmes?

“Muizentanden metselen bij de familie Japink in Lattrop. Hadden we de muizentanden eindelijk klaar, viel het gebit eruit, zoals we dat noemen. Te weinig tegengewicht geplaatst… Ik heb er van geleerd en het is me nooit weer overkomen.”

Leukste klus tot nu toe?

“Daar kan ik onmogelijk antwoord op geven. Ik heb altijd plezier in mijn werk. Dat komt vaak niet eens door de aard van het werk – tegelwerk is altijd leuk – maar vooral door het klantcontact. Je komt overal en spreekt veel mensen. Ik vind mijn werk zo leuk dankzij leuke collega’s, de samenwerking en tevreden klanten. Want daar doe je het uiteindelijk voor.”

Aan welk project werk je nu?

“Een badkamer-, toilet- en keukenrenovatie in Rossum, via Mijande Wonen.”

Heb je je eigen huis gebouwd?

“Nee. Een woning vind ik absoluut niet interessant. Ik ben weinig thuis en als ik er ben, ben ik meer dan tevreden met mijn huurwoninkje in het centrum van Ootmarsum. Mijn kroeg echter, dat is een ander verhaal. Die heb ik wel helemaal zelf gebouwd.  Wat ooit achter mijn woning een stukje braakliggend grond was – niets dan gruis en onkruid – heb ik eigenhandig omgetoverd tot Café Marco. Ik ben er elke avond te vinden.”

Hoe kom je nou op het idee van zo’n café?

“Ik droomde dat ik op deze plek een kroeg had! Mijn huisbaas was nogal te spreken over de manier waarop ik mijn appartement had opgeknapt, dus ik mocht van hem wel een bar maken op dat braakliggend stukje grond. Ik heb m’n idee op een kladje getekend en Stijn Lammerink heeft er een technische tekening van gemaakt. Toen ben ik maar gewoon begonnen met bouwen. Niet in mijn eentje hoor. Ik had hulp van collega Michel van de batsboer die al het timmerwerk deed en goede vriend en installateur Rebets die het installatiewerk heeft gedaan. 2 jaar en 6000 bakstenen later was er deze kroeg.”

Waar hou je je mee bezig als je niet aan het werk bent?

“Behalve in café Marco ben ik vaak op de motor te vinden, een Harley-Davidson Fat Boy. Ook reis ik graag de hele wereld over. Thailand en Indonesië vaak, maar ik zou ook graag Australië doorkruisen op de motor. Ik had dit jaar met kerst ook graag een verre reis gemaakt maar door corona is dat lastig. Gran Canaria kon gelukkig wel. Ook leuk. 
Daarnaast sta ik ingeschreven bij een castingbureau. Veel tijd heb ik er niet voor, maar af en toe ben ik figurant in speelfilms. Ze casten me als biker. Het is leuk om te doen hoewel ik zelf niet eens een tv heb. Gelukkig moest Jandino er om lachen toen ik hem niet herkende op de set van Bon Bini Holland 2…”

En dan hangt er nog een kunstwerk van jou in het trapportaal bij Warmes.

“Je bedoelt het tegeltableau ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van Warmes. Samen met collega Jarno heb ik het logo van Warmes helemaal uit tegels gemaakt. Het was meer werk dan je zou denken: alle stukjes moesten met de slijptol worden uitgezaagd en Warmes had nogal een lastig logo. Dat tegeltableau was met recht een uitdaging.”
 

In de schoefkoar: Marco Scholte