Terug

Dit he’w d’r van maakt: hoog & modern stads ontwerp op ’t Zeggelt

Een markant hoekpand met vier etages en een dakterras met prachtig uitzicht over de stad: we bouwden deze woning in Enschede volgens het ontwerp van Van der Jeugdarchitecten.

“’t Zeggelt is een bijzonder bouwplan,” vertelt Ruud van der Koelen, directeur-architect van Van der Jeugd Architecten. “Een bouwlocatie in het centrum van Enschede waar wordt voortgeborduurd op de traditie van Roombeek, waarbij op ’t Zeggelt ook sprake is van particulier opdrachtgeverschap. Dat vind je eigenlijk nergens anders in Nederland. De gemeente had er gemakkelijk een groot project kunnen ontwikkelen, maar heeft er voor gekozen om 24 losse kavels aan te bieden. Zo is een uniek ontwikkelingsproject ontstaan op een heel mooi stukje Enschede met diverse vestigingsmogelijkheden.”

Woning op markante Enschedese plek

Van der Koelen woont zelf ook op ’t Zeggelt. “In de eerste woning die klaar was. De familie Snellenberg – we kennen ze persoonlijk – was op zoek naar een woning dichterbij het centrum. Ze waren na een bezoek aan onze woning dermate geïnteresseerd in een kavel op ’t Zeggelt dat we samen een analyse van drie beschikbare kavels hebben gemaakt. We kwamen uit bij deze hoekkavel vanwege het uitzicht en de markante plek in het stedenbouwkundig plan.”

Liefst innovatief bouwen

Zeven van de 24 woningen op bouwplan ’t Zeggelt komen uit de pen van Van der Jeugdarchitecten. Er is wat betreft bouwplannen veel mogelijk op ’t Zeggelt, hoewel er een hoge welstandsregie is.
“De stadsbouwmeester is er nauw bij betrokken. Enige restrictie: er mag niet historiserend gebouwd worden. Het moeten moderne, duurzame, innovatieve woningen zijn.”

Sculpturaal volume

Het resultaat is nu te zien op ’t Zeggelt.
Van der Koelen omschrijft de woning van de familie Snellenberg als een markant hoekpand. “Echt vormgegeven als hoekwoning, maar wel de eigentijdse versie. Er is gekozen voor een sobere gevelbenadering met mooie bakstenen en goed gepositioneerde raamopeningen. Bijzonder is de uitsparing uit het volume op de eerste en tweede verdiepingen. Dat resulteert in een sculpturaal volume met een eigentijdse verschijningsvorm.”

Prachtig dakterras met uitzicht over Enschede

Bijzondere vermelding verdient het dakterras. Van der Koelen: “Er is weliswaar een beperkte tuin op het maaiveld, maar dat wordt vervangen door een markant dakterras. Het is een bijzonder mooie plek geworden op de vierde verdieping van de woning, met daardoor een prachtig uitzicht over de stad.”

Tevreden over samenwerking met Warmes

Zowel de architect als de familie Snellenberg zijn goed te spreken over de samenwerking met aannemersbedrijf Warmes. “Warmes heeft het bouwproces goed gemanaged. Is er meerwerk of vertraging, dan wordt dat tijdig gemeld. Een man een man, een woord een woord, is hun werkwijze. Daardoor is het een betrouwbare bouwpartner met wie we graag samenwerken.”

Uitgelicht: onderzoek naar innovatieve SIP’s

In eerste instantie was het de bedoeling om te werken met SIP’s, Structural Insulated Panels. “Structureel geïsoleerde panelen dus,” verduidelijkt Van der Koelen.

Het is een soort prefabsysteem dat wordt geproduceerd in China, vervolgens op transport naar Europa gaat en op de bouwplaats wordt geassembleerd. Het wordt geleverd als een compleet bouwpakket compleet met staal en alles.

“We pasten de SIP’s al toe op de bouw van een eenlaagse bungalow en wilden graag onderzoeken of het ook geschikt zou zijn voor gestapelde bouwprojecten zoals deze. Daarvoor gingen we op zoek naar bouwbedrijven die openstaan voor innovaties in de bouw en na een bouwteamselectie kwamen we bij aannemersbedrijf Warmes terecht. Samen zijn we het onderzoek ingegaan.”

De SIP’s hebben het echter niet gehaald. “Traditionele bouw met kalkzandsteen en betonnen vloeren bleek aanzienlijk goedkoper, waardoor er gewoon met een bouwconstructie en spouwmuren is gebouwd. Voor de opdrachtgevers maakt het niets uit; het ontwerp bleef hetzelfde en we konden alsnog aan al hun wensen voldoen.”

Het onderzoek naar de SIP’s bleek wel interessant, ondanks dat ze niet zijn toegepast. “Voor dit bouwproject bleek het niet bruikbaar, maar voor bouwprojecten van een en twee lagen zeker wel.”

 

Dit he’w d’r van maakt: hoog & modern stads ontwerp op ’t Zeggelt