Terug

Neijs van de bouwplaats: ‘A- en B-woning’ met kenmerkende sluis

In Agelo bouwt Warmes voor de familie Sanderink een zogenaamde ‘A- en B-woning’, oftewel een geschakelde woning met twee adressen.

De woning wordt gebouwd voor de familie Sanderink, met wie de band met Warmes al heel lang teruggaat. Vader Gerrit werkte jarenlang bij Warmes. “We kunnen het daarom extra waarderen dat ze voor Warmes hebben gekozen bij de bouw van de nieuwe woning,” zegt werkvoorbereider/projectleider Sander Weusthof.

Bouwtekening van Ruud

Het is een woning met twee woongedeeltes; een voor Adelheid Sanderink, de ander voor zoon Wout. De bouwtekening is van de hand van andere broer Ruud, werkzaam bij architectenbureau ArchiTom.

Het betreft nieuwbouw op het erf van de familie Sanderink. “Een traditionele woning met een modern tintje,” omschrijft Weusthof de woning. “Met een heel kenmerkende sluis ertussen, een glazen pui die de A- en B-zijdes van de woning verbindt.”

Traditionele Twentse stijl

Het ontwerp herbergt allerlei specifieke kenmerken die passen bij de traditionele, Twentse stijl van de woning. Halfronde kozijnen met stiepel in de voorgevel bijvoorbeeld, maar dan wel met een glaspui in plaats van niendeuren. Het geeft de uitstraling van een traditionele Twentse boerderij. Dat geldt ook voor de deuren met ruitramen met stiepel.

Dankzij het ontwerp lijkt het van veraf een boerderij met schuur, maar het zijn twee woningen die met elkaar verbonden zijn door een ‘onzichtbare’ sluis. Het zijn twee volwaardige woningen, heel ruim. De rechter woning is bovendien levensloopbestendig, met alle functies op de begane grond.

Siergebinten

Weusthof is zeer te spreken over het ontwerp: “Een traditionele boerderij wordt gedragen door gebinten, maar daar is in deze moderne woningen geen sprake meer van. Toch hebben ze er voor gekozen om gebinten te plaatsen, in dit geval siergebinten. Dat geeft een mooi effect.”

Neijs van de bouwplaats: ‘A- en B-woning’ met kenmerkende sluis