Terug

Neijs oet de werkplaats: betonnen balkon net als toen – maar dan van hout

Timmerman Hermann Blokhuis werd voor een uitdaging gezet. Hij moest een betonnen balkon uit 1920 namaken, maar dan in hout. De uitstraling van de replica moest precíes dezelfde zijn. 

Het balkon is geplaatst op een nieuwbouwproject aan de Denekamperstraat in Ootmarsum. Daar wordt een historische woning herbouwd en alle details moeten precies lijken op die van de oorspronkelijke woning. Het is een ontwerp uit 1920 dat wordt herbouwd, maar dan volgens moderne bouwtechnieken. Belangrijk herkenningspunt is het balkon aan de voorzijde van de woning. 

“Zo worden ze niet vaak meer ontworpen, woningen met zulke prominente balkons. En al helemaal niet in beton,” vertelt Hermann Blokhuis. 

Beton past niet bij het tegenwoordige idee van verantwoord bouwen en is ook niet praktisch,  vandaar dat het balkon nagemaakt moest worden in hout. 
Blokhuis: “Dat was nogal een uitdaging maar het is gelukt. Ik fiets er elke dag langs op weg naar mijn werk. Mooi dat zo’n historisch ontwerp zo goed past in deze tijd.”

Binnenkort meer

Binnenkort meer op deze site over dit bijzondere bouwproject in Ootmarsum, met onder meer aandacht voor het vertalen van het oorspronkelijke ontwerp uit 1920 naar hedendaagse maatstaven en speciale aandacht voor de glas-in-loodramen. 
 

Neijs oet de werkplaats: betonnen balkon net als toen – maar dan van hout