Terug

Kleine diefstallen hebben grote gevolgen op bouwplaatsen

Waarom inbraakbeveiliging zo’n prioriteit heeft op de bouw? Niet vanwege het grote, dure materieel. Nee, daarvoor wordt wel gezorgd dat dieven geen kans krijgen. Het probleem zit hem vaak in de kleine diefstallen. Lees hier hoe de diefstal van een kabel van 30 cent kan leiden tot een kostenpost van een paar duizend euro.

Waar aannemersbedrijf Warmes werkt, wordt de bouw zoveel mogelijk afgesloten. Alles van waarde wordt elke dag na werktijd weer meegenomen zodat er niets te stelen valt op de bouwplaats en verder wordt gewerkt met bouwhekken en met beveiligingscamera’s waarvan de beelden zowel live als achteraf te bekijken zijn. Veiligheidspartner is EuropeSecurity. Wie als dief een grote slag wil slaan, moet tegenwoordig echt niet meer op de bouw zijn. 

Nutteloze items

Toch heeft het beperken van mogelijkheden tot diefstallen grote prioriteit op bouwplaatsen en dat komt door kruimeldieven. Het vaakst worden namelijk nutteloze items gestolen. 
Een metertje kabel bijvoorbeeld. Dat kost 2,50 euro bij de bouwmarkt, maar diefstal ervan kan voor een aannemer grote schade hebben. Vervolgschade. Want zonder dat kabeltje ligt de bouw een tijdje plat. Er moet een nieuw kabeltje komen, dat moet geïnstalleerd worden, wellicht moet de rest van de kabel zelfs worden uitgegraven. Ondertussen staat het bouwpersoneel te wachten tot het aan het werk kan. Want zonder kabeltje geen stroom. En zonder kabeltje dus een grote kostenpost.

Op een bouwplaats in Roswinkel werden onlangs de kabels van een bronbemaling gestolen. Dat leverde de dief ongeveer 30 euro aan koper op. Warmes was al heel snel op de hoogte en daardoor bleef de schade beperkt, maar dat had heel anders af kunnen lopen. Als de pompen stilstaan, komt het grondwater terug en kan de kelder zelfs gaan drijven; dan is de schade niet te overzien.
En het vervelendste: een week later gebeurde hetzelfde weer, op een andere bouwplaats.

Duur kabeltje

Ook vervelend was de kruimeldiefstal op een bouwplaats in Enschede een paar jaar geleden. Er werd 1 meter kabel van een bouwkraan gestolen. Had de dief dat stuk kabel in de bouwmarkt gekocht, dan had hij 25 cent moeten betalen, maar nu zorgde hij voor een grote kostenpost doordat de kabel moest worden vervangen. Tegen de tijd dat de stekker er weer aan zat, was er al heel veel tijd verloren gegaan en in die tijd had al heel veel werk verzet kunnen worden. Niet alleen met de bouwkraan, maar ook door al het andere personeel dat stond te wachten. 

Wie herkent de dief?

De dief van het Enschedese kabeltje stond overigens zeer duidelijk herkenbaar op de beelden van de beveiligingscamera, maar de man is nog niet getraceerd. Warmes kreeg zelfs toestemming van justitie om de beelden te publiceren omdat ook het ministerie het probleem van kruimeldiefstal op bouwplaatsen erkent. 
Herken je de man op de foto? Warmes hoort het graag.
 

Kleine diefstallen hebben grote gevolgen op bouwplaatsen