Terug

Na sloop binnenwerk is erve Loman helemaal indrukwekkend

We zijn volop bezig op erve Loman, de grote schuur op landgoed Singraven die tot woonhuis wordt verbouwd. Momenteel zit er nog maar weinig in het gebouw en dat geeft een ontzettend ruimtelijk effect. Zo zie je pas echt hoe groot het daadwerkelijk is.

Iedereen die de schuur betreedt, is onder de indruk van de immense ruimte. Het is dan ook niet niks, een schuur van 25 x 20 meter. Dat is bijna de grootte van een bedrijfshal. En dan reikt een gedeelte ook nog tot in de nok. 

Al het sloopwerk in het historische gebouw is momenteel gedaan en zo zijn de originele gebinten goed te zien. Op sommige plekken zijn de gebinten aangevuld met donorhout. Er is gekozen voor douglashout uit de regio. Gestreefd werd naar in elk geval inheems hout, maar nog liever naar regionaal hout en dat is gelukt. Ergens in het verleden van het gebouw is veel van het oude gebintwerk weggehaald en op sommige plekken zelfs vervangen door staal. Dankzij de nieuwe eigenaren Bouke en Britt Kroeze wordt al het gebintwerk in ere hersteld. 

Zeer voorzichtige sloop

Sloop- en stutwerkzaamheden in een dergelijk groot gebouw dienen met de grootste voorzichtigheid te gebeuren. Onder toeziend oog van constructeur Vreeswijk uit Weerselo wordt gesloopt en gestut met de grootst mogelijke voorzichtigheid. Er worden veel maatregelen getroffen om de stevigheid te waarborgen.
Zo had het oude woongedeelte voorheen dragende binnenmuren maar dat is nu vervangen door douglas gebintenwerk. Tijdens de sloop werd het ondersteund met vuren onderslagen en schoren om tijdelijke spatkrachten van de kap op te vangen. De buitenmuren zijn voor de zekerheid afgestort. 

Vervolg werkzaamheden

Vorige week zijn de definitieve gebinten aan de voorzijde geplaatst die het oude woongedeelte permanent gaan dragen. Daarna gaat de opbouw verder, te beginnen met het storten van de nieuwe, geïsoleerde vloer en daarna de opbouw van de binnenwanden.
Maar tot die tijd is het dus nog even genieten van een prachtig aangezicht in een héél ruimtelijke schuur. Op de facebookpagina van Warmes zijn meer foto's te vinden.

In dit artikel lees je over het renovatieplan voor de historische woning.
 

Na sloop binnenwerk is erve Loman helemaal indrukwekkend