Terug

Historisch erve Loman op Singraven omgebouwd tot modern woonhuis

De monumentale schuur van erve Loman op het Singraven wordt omgebouwd tot modern woonhuis met Warmes als aannemer. Op deze bouwplaats komen historische en moderne bouwtechnieken  en restauratie samen. Het is ook meteen een goede mogelijkheid om de kennis van de ervaren vaklieden door te geven aan de jonge garde. 

Erve Loman is bij veel mensen bekend als de schuur van biologische tuinderij de Witte Raaf, maar oorspronkelijk was het een woonhuis met daarin ook ruimte voor vee. Dat het een woonhuis was, is nog te zien aan bepaalde elementen in de schuur zoals de schouw met schoorsteen, de ingebouwde voorraadkast en de geprofileerde balklaag. Maar het is momenteel vooral een schuur en die krijgt een ingrijpende verbouwing.

De nieuwe eigenaren van erve Loman zijn Bauke en Britt Kroeze uit Denekamp. Zij laten het authentieke uiterlijk van de schuur intact terwijl de binnenkant wordt getransformeerd in een modern woonhuis dat voldoet aan alle moderne wooneisen. 

Modern woonhuis met authentiek uiterlijk

Voor Warmes wordt het een opdracht waarin expertise en kennis van oude bouwtechnieken worden gecombineerd met moderne bouwtechnieken, naast restauratiewerk. Het authentieke blijft gewaarborgd terwijl het een modern woonhuis wordt. 
Het wordt bijvoorbeeld voorzien van vloerverwarming, goede isolatie en enkele hightech toepassingen, maar tegelijkertijd is er aandacht voor historisch belangrijke onderdelen zoals de oude gebinten. De gebinten blijven intact of worden – waar nodig – hersteld. Sommige gebinten zijn echter ooit verwijderd en die worden nu aangevuld met donorhout. 

Woning kan weer 100 jaar mee

“Expertise en kennis van oude en nieuwe bouwtechnieken komen samen op het project erve Loman,” vertelt projectleider Jan Willem Weijers. “Daardoor is de woning straks weer klaar voor de toekomst. Het kan zo weer 100 jaar mee. Bij Warmes werken we graag aan dit soort projecten. We hebben veel ervaring met zowel de oude, de nieuwe als de restauratietechnieken. Voor ons is de bouw van erve Loman meteen een uitgelezen mogelijkheid om de ervaren vaklieden het vak te laten leren aan de jonge garde. Zo blijft de kennis hierover binnen het bedrijf.”

Fons Vollenbroek voorman

Fons Vollenbroek wordt de voorman en het aanspreekpunt van de bouw. Vollenbroek heeft 40 jaar ervaring in de bouw en is zeer goed bekend met restauratieprojecten als deze. 
Hij gaat samenwerken met onder anderen Sven Arens (17). Dit project sluit naadloos aan bij Svens opleiding hout en restauratie. Sven zat onlangs in de schoefkoar, waarin hij vertelde dat hij graag eens aan een groot renovatieproject zou willen werken. 
 

Historisch erve Loman op Singraven omgebouwd tot modern woonhuis