Terug

Neijs van de bouwplaats: geveltekens op erve Loman

De woonboerderij van de familie Kroeze op het Singraven wordt voorzien van traditionele geveltekens met moderne onderwerpen.

Het idee van de geveltekens kwam van de stichting Edwina van Heek, eigenaar van landgoed Singraven. Bij een traditionele boerderij horen geveltekens dus het zou mooi zijn als de woning van de familie Kroeze die straks ook krijgt, was het idee.

Germaanse traditie

Dat vonden Bouke en Britt Kroeze een goed voorstel en ze legden het voor aan aannemersbedrijf Warmes dat er mee aan de slag ging. Daarvoor moest Jan Willem Weijers zich wel verdiepen in de traditie van de Twentse geveltekens.
“Ooit was het een Germaanse traditie waarbij Germaanse tekens op de geveltekens stonden. Later werden die vervangen door christelijke tekens. Opvallend is dat we nu weer voor zo’n verandering lijken te staan want Bouke en Britt kozen voor heel andere onderwerpen dan de traditie kent,” vertelt Weijers.

Moderne tekens

De familie Kroeze heeft zelf de onderwerpen voor het gevelteken gekozen.
Dat zijn geworden noaberschap en regio, liefde, vriendschap en familie en werk. Dat vertaalt zich in de tekens Twents Ros, esculaap (het teken van dierenartsen), de levensboom en een glas.

Bouw schiet mooi op

Warmes is ondertussen druk bezig met de verbouwing van erve Loman tot modern woonhuis. Het schiet flink op: binnen al ruim in de afbouwfase en nu is buiten aan de beurt. De gevels worden vervangen en er worden nieuwe windveren met deklijsten aangebracht, die worden verfraaid met de geveltekens.

 

Neijs van de bouwplaats: geveltekens op erve Loman