Terug

In de schoefkoar: Hennie Ruel

Elke maand neemt een werknemer van aannemersbedrijf Warmes plaats in de kruiwagen voor de schoefkoar-rubriek. Dit keer is dat Hennie Ruel. Hij is 50 jaar in dienst en gaat binnenkort met pensioen.

Naam: Hennie Ruel
Leeftijd: 66
Woonplaats: Lattrop
Burgerlijke staat: getrouwd met Betsie, vader van Jeroen, Ronnie en Linda, opa van Bram, Sep, Wies en Saar
Beroep: Timmerman
In dienst bij Warmes sinds: 22 juni 1970 (daarvoor al als ‘krullenjongen en bezemknecht’)

Er werd ineens taart bezorgd. ‘Hennie Ruel 50 jaar in dienst’ staat erop.

“Daar had ik expres niets over gezegd. Kijken wanneer ze doorhebben dat ik precies 50 jaar in dienst was. Dat duurde tot 10.30 uur. Toen kwamen de felicitaties los.”

50 jaar in dienst bij hetzelfde bedrijf, is dat een unicum?

“Er zijn er nog een of twee die het hebben volgemaakt. Op 22 juni 1970 trad ik officieel in dienst. Daarvoor werkte ik er al 2 jaar na schooltijd en op zaterdag als krullenjongen en bezemknecht. Ik werk er al 50 jaar heel graag. Als de sfeer niet goed was geweest, was ik allang weggeweest. Bij Warmes helpt iedereen elkaar en het is er ook nog gezellig af en toe. Moet kunnen. 
Op 16 juli 2020 ga ik met pensioen, vlak voor de bouwvak. Dan heb ik dus 50 jaar en bijna een maand bij Warmes gewerkt en dan is het goed geweest. 
Ik kan 50 jaar bij Warmes trouwens in cijfers uitdrukken. Dat waren 115.000 plakken brood, 10.000 appels en 150 paar werkschoenen.”

Wat was je eerste klus voor Warmes destijds?

“Een kelder onder een stal bij Koetske, Hulsmeijers, in Breklenkamp. 80 centimeter breed, 1 meter diep en 6 meter lang.”

Wat was je mooiste klus in al die jaren?

“Ik heb jaren voor Warmes op het Twickel gewerkt. Eiken gebinten in elkaar zetten, bedisselen, zelfs de torens van Twickel hebben we gebouwd. In totaal zijn we er wel zo’n 20 jaar aan het werk geweest. Dat was heel bijzonder werk.”

Op welke bouwplaats werk je momenteel?

“Aan de twee woningen die Warmes bouwt op Stakenbeek in Oldenzaal. Het project met de gedeelde kranen. Dat worden heel mooie woningen.”
(Zie https://warmes.nl/nieuws/stakenbeek)

Wie was je leermeester bij Warmes?

“Dat was Frans Niehof. Van hem heb ik veel wijze lessen gehad. Zelf ben ik 35 jaar leermeester geweest. Ik heb heel veel jongens begeleid en ik kon altijd direct zien of ze het in zich hadden of niet, timmerman worden. Als ze om 7.30 uur kwamen binnenwandelen, wist ik om 7.45 uur of ze geschikt waren voor het vak. Er waren er een heleboel geschikt hoor.”

Heb je je eigen huis gebouwd?

“Jazeker, 42 jaar geleden en we wonen er nog steeds. Van zulke beunprojecten leer je het meest. Als er dan wat verkeerd gaat, is de rekening voor jezelf in plaats van voor de baas.”

Als je niet aan het werk bent, waar hou je je dan mee bezig?

“Tot voor kort deed ik aan hardlopen maar 4 jaar geleden ben ik overgestapt naar mountainbiken. Ik dacht: ik ga eens wat anders doen. Bevalt prima, maar het kost wel veel meer tijd dan hardlopen. Na een uur hardlopen heb je wel genoeg gesport maar op de mountainbike moet je heel wat langer door om hetzelfde effect te bereiken. 
Daarnaast ben ik al zo’n 20 jaar lid bij Klootschietvereniging Lattrop. Vanwege corona is er geen competitie maar ik kan altijd schieten in de tuin. Die is 70 meter lang en er staat een steigerplank aan het eind. Daar stuit de kloot dan op terug.”

Een tuin van 70 meter lang?

“Ja, ruimte genoeg hier. Ook leuk voor onze vier kleinkinderen die hier regelmatig komen. Het zijn echte buitenkinderen en ze hebben hier volop speelruimte. Zelf ben ik ook het liefst buiten. 

Ik kweek ook zonnebloemen in de tuin, telkens van de zaden van de zonnebloemen van het jaar ervoor. Een jaar of 5 geleden won ik de prijs van de hoogste zonnebloem; hij was 3,85 meter. Tip voor wie ook zonnebloemen wil kweken: zet ze op een bult, dan staan ze meteen een stuk hoger. Of dat valsspelen is? O, maar dat mag.

Daarnaast heb ik speciale kisten getimmerd als nestkasten voor steenuilen. Ze zijn 20 bij 20 bij 100 centimeter en ze hebben een voorportaal dat alleen steenuilen gebruiken; andere vogels gaan er niet in. De kisten horen op het noorden te hangen. Het eerste jaar bleef de kist leeg maar er huizen nu al 7 jaar lang steenuilen in. Dit jaar waren er vier jongen en die zijn zojuist uitgevlogen.”

Kun je nog even het weer voorspellen? Of hoeveel geld ik in mijn portemonnee  heb?

“Er vallen mij bepaalde dingen op en dan komen er weersveranderingen. Een bijzon bijvoorbeeld. Als je een bijzon ziet, heb je over een paar dagen ander weer. Regent het nu, dan krijg je zon en omgekeerd. Die voorspellingen kloppen meestal nog ook.
Het geheim van het geld in de portemonnee zal ik bij deze verklappen. Het werkt zo: ik vraag aan iemand of hij wil uitrekenen wat de som is van zijn geboortejaar, zijn leeftijd en hoeveel geld hij in de knip heeft. Dan krijg ik een getal – bijvoorbeeld 2070 - en dan weet ik dat hij 50 euro bij zich heeft. Hoe dat werkt? De som van je geboortejaar en je leeftijd is altijd het jaar waarin je nu leeft, hoewel je wel even moet vragen of diegene dit jaar al jarig is geweest. En dan is de rekensom 2070 min 2020 niet moeilijk meer. Ik heb er zelfs ooit een goochelaar mee voor de gek gehouden, haha.”

Wat waren de hoogte- en dieptepunten in 50 jaar Warmes?

“Mijn 25-jarig en 40-jarig werkjubileum waren gedenkwaardig. Bij 25 jaar was er feest bij Arends – ik kreeg zelfs een gouden horloge - en bij 40 jaar op het Everloo. Ook prachtig waren de jubileumweekenden. Bij het 80-jarig bestaan van Warmes gingen we naar Bremen en bij 90 jaar naar Kalkar.
Dieptepunten waren er ook. Het verlies van collega’s is vreselijk. Erik Kienhuis die verongelukte met de motor vlak na het 80-jarig jubileumfeest, en het plotseling overlijden op de bouw van Gerrit Sanderink.”

Is er veel veranderd in 50 jaar bouwwerkzaamheden?

“Wij werkten in het begin nog met een schietlood voor het instellen van profielen en met een doorzichtige waterslang. Daar hebben we nu allemaal apparatuur voor, maar met schietlood en waterslang kon het ook. 
En kun je je voorstellen dat wij vroeger bouwmaterialen met de fiets moesten vervoeren? Dan hadden we een zak cement op de bagagedrager of een balk van 6 meter op de nek en dat brachten we dan naar een bouwplaats in Breklenkamp. Houten steigers, ook zoiets. Of wat te denken van schroevendraaiers? We schroefden vroeger alles met een gewone schroevendraaier. Later werd dat een pompschroevendraaier en nu werken we met snoerloze. Het werk is er wel lichter en veiliger op geworden.
Ik heb nog met Johan Warmes gewerkt en die hield niet zo van moderne technieken. In 1972 wilde ik een cirkelzaag gebruiken om een gevel af te zagen maar dat vond hij veel te modern. Ik deed het toch en hij was een beetje boos maar het was me wel goed gelukt.”

Wat ga je doen na je pensioen?

“Fietsen, mijn vrouw in de weg lopen, mijn zoon af en toe helpen in zijn timmerbedrijf, veel in de tuin zijn: ik heb genoeg te doen. Ik verveel me niet. Of ik Warmes ga missen? Ik denk het wel maar ik kan altijd nog even langsgaan voor een kopje koffie. Het is vlakbij.”

 

In de schoefkoar: Hennie Ruel