Terug

In de schoefkoar: Bart Kamphuis

In de rubriek ‘In de schoefkoar’ neemt telkens een werknemer van Warmes plaats in de oranje Warmes-kruiwagen. Deze keer is dat Bart Kamphuis, de timmerman die al jong zijn eigen huis bouwde in het buitengebied van Beuningen. In zijn weiland vinden we momenteel schapen, kippen en zelfs een caravan.

Naam: Bart Kamphuis
Leeftijd: 41
Woonplaats: Beuningen
Burgerlijke staat: getrouwd met Anika, vader van Jet (12), Hanne (10) en Teun (8)
Beroep: timmerman
In dienst bij Warmes sinds: 1999 (daarvoor al 3 jaar als leerling)

 

Hoe is het om bij Warmes te werken, hoe is de sfeer?

“De sfeer is heel goed. Iedereen kan goed met elkaar opschieten. Jong en oud helpt elkaar. Niemand voelt zich beter dan een ander en iedereen is gelijk.”

Wat was je eerste klus bij Warmes?

“Een trapgat aftimmeren bij het bedrijf van Dick Peters in Denekamp. Het was een groot project waar ik samen met Gerald Haamberg en Frans Niehof aan werkte. Het staat er nog altijd precies zo als we het hebben gebouwd; mooi om te zien.”

En de leukste klus ooit?

“Poe, daar kan ik geen keus uit maken. Ik werk het liefst in de nieuwbouw. Een project is wat mij betreft geslaagd als het contact met de klant goed verloopt en als hij tevreden is. Als zij er blij mee zijn, ben ik dat ook.”

Aan welk project werk je momenteel? 

“Een dakkapel voor een woning in Oldenzaal. het is bijna klaar. Hierna volgt een dakkapel voor een woning in Lattrop. Het is altijd een uitdaging om prefab elementen te maken in de werkplaats. Het moet goed ontworpen zijn, het moet goed gemaakt worden en uiteindelijk goed geplaatst. Projecten zijn dus van veel mensen afhankelijk en iedereen is belangrijk in het proces. Altijd mooi als dat samenkomt in een geslaagd resultaat.”

Heb je je eigen huis gebouwd?

“Jazeker en daar wonen we nog steeds in. Mijn leermeester hebben me destijds verteld: ‘als je je eigen huis klaar hebt, kun je pas echt timmeren’. Dat waren de woorden van Henny Ruel, Frans Baalhuis en Frans Groeneveld. Ik heb er meteen werk gemaakt want ik had mijn huis al op mijn 23ste klaar.”
 
Als je niet aan het werk bent, waar hou je je dan mee bezig?

“Het liefst met mijn gezin. Ik werk vier dagen en de vijfde dag is papadag. Ik heb daardoor veel waardevolle tijd met ze mogen doorbrengen, helemaal toen ze nog klein waren. En nu in coronatijd zie ik ze wederom de hele dag op mijn papadag, want ik moet ze thuisonderwijs geven.”

Waar gaan de vakanties meestal naartoe?

“Naar Frankrijk, het liefst naar de Jura. Campings aan het water, heerlijk ontspannen. Dit jaar wilden we daar ook naartoe en dan eerst in het voorseizoen de caravan op de Rammelbeek neerzetten. Dichtbij mijn werk, leuk voor na schooltijd voor de kinderen. Maar ja, dat gaat allemaal niet dankzij corona. We hebben een oplossing gevonden: de caravan staat nu in het weiland voor het huis. Dat is het voordeel van buitenaf wonen; vakantiegevoel op eigen land.”

Vertel eens over jullie kudde schapen?

“We hebben 35 schapen en we zitten middenin de lammertijd. Zo’n zestig lammetjes rennen er rond. Het ras is een combinatie van Texelaars en Swifters. In de stal staat een webcam en mijn vrouw en ik houden via de mobiel de schapen in de gaten. Als er dan wat met ze aan de hand is, kunnen we er snel naartoe. Dat is nog een voordeel aan werken bij Warmes: werk is altijd dichtbij. 
We hebben ook nog sierkippen. Brama’s, die met veren aan de poten. Momenteel liggen er eieren in de broedmachine en we verwachten eind april zo’n vijftien kuikens.”

Blij dat je timmerman bent geworden?

“Jazeker. Ik had graag de boerderij van mijn vader overgenomen, maar dat ging niet door. Er waren teveel milieuregels en we mochten niet uitbreiden. Mijn vader zei altijd: ‘leer eerst maar een vak, dan kun je daarna altijd nog boer worden’. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Ik heb nu een prachtig beroep én we wonen heel mooi buitenaf.” 
 

In de schoefkoar: Bart Kamphuis