Terug

Voor deze kubistische woning zijn een goed ontwerp én goede metselaars nodig

Warmes is gestart met de bouw van een kubistische woning met bijzondere – maar ook ingewikkelde – metselverbanden. Een niet-alledaags ontwerp waarvoor heel goede metselaars nodig zijn.

“Voor dit ontwerp is een goede technische tekening nodig, maar goede metselaars mogen ook zeker niet ontbreken. Gelukkig zijn die er volop bij Warmes,” vertelt projectleider Mark Wargers van het Bornse architectenbureau Building Design.
De woning wordt gebouwd voor de familie Smienk op nieuwbouwplan Almelo Noordoost.

Het wordt een kubistische woning met rechte en strakke lijnen. De ‘kubussen’ ogen als ineengeschoven blokken met een plat dak. Het is een bijzonder ontwerp, stelt Wargers. “Kubistische woningen zien we vaker, maar die zijn meestal gestukt, terwijl bij deze woning bewust is gekozen voor metselwerk. Dat zie je niet dagelijks, waardoor de woning zich onderscheidt van andere woningen.”

Uitdaging in de metselverbanden

De uitdaging zit hem in de metselwerkverbanden. “Er zitten grote overspanningen in het ontwerp die met metselwerk opgelost moeten worden. Er wordt gewerkt met een langwerpige steen, wat het sowieso al lastiger maakt, maar zeker ook speels en mooi. Tel daarbij op dat er luxe materialen worden gebruikt en er staat straks een prachtig afgewerkt object in de wijk.”

Warmes en Building Design werken graag samen

Warmes werkt vaker samen met Building Design. “Toevallig aan de overkant van deze kavel ook, waar we samen een woning hebben gerealiseerd. Die woning is al af. Het grondwerk voor de kubistische woning is inmiddels uitgegraven, dus de bouw kan beginnen.”

Samen in het bouwteam

In het geval van de woning van de familie Smienk verzorgde Building Design het ontwerp en alle stukken tot en met de aanvraag omgevingsvergunning. Het contract met de aannemer regelde de familie zelf, maar het komt ook vaak genoeg voor dat ook dat samen wordt geregeld door de partijen Building Design en Warmes.

Hoe dan ook zijn Building Design en Warmes samen onderdeel van het bouwteam en dat heeft grote voordelen, stelt Wargers. “Op deze manier is er in een vroeg stadium inzicht in de complete kosten. Bovendien kunnen we het ontwerp uittekenen op de manier zoals Warmes graag werkt, zoals bij spouwbreedtes. Het scheelt veel tijd als dat niet achteraf aangepast hoeft te worden.”

Inclusief interieurontwerp

De familie Smienk heeft gekozen voor een compleet ontwerp, inclusief interieurontwerp wat betreft inrichting, kleurenpalet en verlichting. Vooral voor verlichtingsplannen is de laatste jaren steeds meer aandacht. Want wie zo’n bijzondere woning laat bouwen, wil zeker zijn van een mooi eindresultaat. “En daar draagt een verlichtingsplan zeker aan bij,” stellen ze bij Building Design. “Om het plaatje helemaal compleet te maken.”

 

Voor deze kubistische woning zijn een goed ontwerp  én goede metselaars nodig