Terug

Twickel bouwt prachtige B&B in Lage

We maken ons op voor een prachtig nieuw project, de transformatie van een van een historisch gebouw van Twickel in Lage (D) in een bed & breakfast. Hier wordt historie bewaard en geschreven.

De historische boerenschuur bevindt zich op landgoed Lage, net over de grens bij Breklenkamp. Het is eigendom van de stichting Twickel.
Tot voor kort was het de kantooruitvalsbasis van Twickel in Lage. Het betreft een oud gebouw aan de bekende Eichenallee (van de Komiezenhuuzen). Het gebouw ondergaat een flinke transformatie om straks als moderne B&B tevoorschijn te komen. Voorzien van moderne gemakken, maar gestoeld op en omringd door historie.

De werkzaamheden

De vloeren en niet-dragende wanden gaan eruit. De gebinten en buitengevels blijven staan. Bestaande sporen blijven, maar er wordt wel een nieuw dakbeschot met geïsoleerde dakelementen gemaakt. Aan de binnenzijde wordt een isolerende schil gemaakt, zoals dat ook bij Erve Loman op het Singraven is gebeurd.

Alles milieuvriendelijk

Stichting Twickel bouwt alles zo milieuvriendelijk mogelijk. Daarom is deze bouw gericht op bouwen zonder folie waardoor de materialen zelf vocht kunnen accumuleren. Denk hierbij aan de houtvezels van Gutex, de vlasplant-vezels van Isovlas en andere milieubewuste bouwmaterialen. Hiermee worden de originele constructies goed behouden terwijl de impact op het milieu zo laag mogelijk is. Dit zijn belangrijke waarden voor Twickel, aangezien het werkt volgens de restauratieladder.

De restauratieladder bepaalt dat iets blijft behouden zoals het is, gerepareerd wordt als het moet en als allerlaatste mogelijkheid pas wordt vernieuwd. Daarmee wordt alles zo origineel mogelijk gehouden. De gebouwen van Twickel behouden daardoor allemaal hun karakteristieke uitstraling.

Hout hergebruikt

Als het om nieuw hout gaat, wordt zoveel mogelijk met hout van Twickel gewerkt. Er wordt ook hout hergebruikt, zoals de planken van de verdiepingsvloer. Die worden in de werkplaats van Warmes kantrecht gemaakt en vervolgens gebruikt als wandbekleding voor de gezamenlijke ruimte in de toekomstige B&B.
De planken hebben net zo’n rustieke kleur als de gebinten en dat gaat straks mooi matchen. De planken worden daarom niet op dikte geschaafd; we willen de kleur graag behouden.

Houtworm...

De niendeuren blijven zoals ze zijn en de oude loopdeuren worden hergebruikt.

De grote kast blijft bewaard, maar moet wel eerst worden behandeld tegen houtworm. Daarom staat de kast nu in de werkplaats van Warmes – goed verpakt in folie en ver weg van andere houten delen. Straks gaat een specialist aan de slag met de kast zodat hij teruggeplaatst kan worden. De specialist zorgt er ook voor dat in het pand alle houtworm wordt bestreden en het gebouw meteen preventief beschermd is.

De werkzaamheden zijn inmiddels gestart. Het sloopwerk van de vloeren is al geweest en het binnenkort komt de schuimbetonvloer erin.
We houden jullie op onze nieuwspagina op de hoogte van de voortgang van dit bijzondere project.

 

 

Twickel bouwt prachtige B&B in Lage