Terug

B&B Twickel in afbouwfase

De transformatie van het kommiezenhuus van Twickel in Lage naar een bed & breakfast heeft de afbouwfase bereikt. Er wordt veel materiaal hergebruikt; helemaal ‘des-Twickels’.

Aan de buitenkant is alles klaar, binnen is de afbouwfase bereikt. De afwerkvloer zit er al in zodat de schilders, vloerenleggers en tegelzetters aan de slag kunnen en de installateur verder kan met zijn werkzaamheden.

Veel hergebruik

Het historische gebouw is straks van alle moderne gemakken voorzien, maar behoudt zijn historische uitstraling. Dat gebeurt volgens het Twickel-principe: zo milieuvriendelijk mogelijk en met zoveel mogelijk eigen materialen.

Voorbeeld: de planken op de hiel (boven de ‘deel’) zijn bekleed met vloerplanken die op de verdieping lagen. Daarvoor moesten de planken op dikte worden geschaafd en voorzien van een sponning, vanwege de wisselende breedtes en lengtes. De vloerplanken waren namelijk best krom geworden na al die jaren op zolder.

(eigen) Eikenhouten trap

De trap: die wordt gemaakt van eikenhout van landgoed Twickel. De trap met kwart en bordes wordt gemaakt door Luuk Kötter van Kötter Trappen uit De Lutte.

Kast & troggen

Er wordt nog meer hergebruikt. De bestaande kast komt terug in het nieuwe ontwerp. Deze moet nog wel iets worden aangepast. De oude paardentroggen worden getransformeerd in wasbakken voor de badkamers. Het past allemaal bij het Twickel-uitgangspunt van zoveel mogelijk inlandse – het liefst eigen – producten en zo min mogelijk vervangen.

Vintage tegels

Ook mooi: de estrikken die gebruikt worden. Dat zijn kleine, vierkante tegels die in oude gebouwen te vinden zijn. De tegelzetters van Warmes gaan aan de slag met estrikken die al een life time hebben ondergaan ergens anders; ze worden aangeleverd door Twickel zelf.

Deadline kerstmis

Met Kerstmis moet de transformatie klaar zijn. “Dat lijkt veel tijd, maar als de afbouwfase is bereikt, moet er nog veel gebeuren,” vertelt projectleider Daan Roeleveld. “De deel wordt ook nog bekleed met eiken planken, ook van eigen landgoed natuurlijk. Maar áls het straks klaar is, is het prachtig. Echt een goed voorbeeld van hoe een pand zijn historische uitstraling kan behouden en tegelijkertijd van alle moderne gemakken kan worden voorzien.”

 

 

B&B Twickel in afbouwfase