Terug

Terugblik Erik Luft: historische huis uit 1932 herbouwd tot moderne, authentieke woning

Voor de familie Luft in Ootmarsum werkte Warmes aan een bijzonder project: een bestaande woning (gebouwd in 1932) aan de Denekamperstraat 12 in Ootmarsum dat werd herbouwd, maar dan helemaal volgens de eisen van deze tijd. Erik Luft (59) blikt terug op dit bouwproject met aannemersbedrijf Warmes, een jaar na de oplevering.

Hoe kwamen jullie op het idee om de woning te herbouwen?

“De woning die we hadden gekocht, vonden we leuk, aantrekkelijk en mooi, maar het voldeed bepaald niet aan de eisen van deze tijd. Het was slecht geïsoleerd, het bestond uit veel hokjes en een lange gang. De achterkant van de woning was een halve meter verzakt. Allemaal niet vreemd voor een woning uit 1932, maar wij hadden uiteraard andere wensen. We hebben onderzocht of restauratie een optie was, maar we kwamen tot de conclusie dat het beter was om de woning te slopen en nieuw te bouwen.”

Waarom kozen jullie voor Warmes als aannemer?

“Ik kende aannemersbedrijf Warmes van enkele businessclubs en Rob Warmes persoonlijk van het hardlopen bij de OLC. Ik had ook hun bouw in Denekamp gezien, de villa van de familie Tijkorte aan de Oldenzaalsestraat. Zonder dat ik Rob van mijn bouwplannen had verteld, vroeg ik hem of mijn vrouw en ik daar een rondleiding konden krijgen. We waren zeer benieuwd wat voor vakmanschap Warmes daar had toegepast. Rob gaf ons een uitgebreide rondleiding – tijdens de bouw, de familie woonde er nog niet – en we waren onder de indruk. Daar hebben we heel wat facetten gezien waar goed vakmanschap voor nodig is. ‘Maar waarom willen jullie hier zo graag een kijkje komen nemen?’ vroeg Rob. Omdat we zelf ook graag willen bouwen, was ons antwoord. En zo werd het beklonken.”

Hoe lang heeft de bouw geduurd?

“De rondleiding bij Tijkorte was in het najaar van 2019. De gemeente goedkeuring – de sloop- en bouwvergunning - kregen we in april 2020. Daarna waren de gesprekken met de uitvoerende bedrijven en de oplevering was op 31 mei 2021, middels een feestje met alle uitvoerende bedrijven. We wonen er nu ruim een jaar met veel plezier en we zijn zeer tevreden.”

Het resultaat is een moderne woning met oog voor historie.

“Ja, dat klopt. De woning staat op 29 palen en betonnen vloeren, heeft kozijnen met glas-in-lood en het beeldbepalende balkon. Het balkon was oorspronkelijk van beton, maar is door Hermann Blokhuis van aannemersbedrijf Warmes geproduceerd in hout.”

En nu staat er dus dezelfde woning maar dan nieuw?

“Bijna. De voor- en zijaanzichten van de woning zijn nagenoeg dezelfde, maar architect Hans Leferink heeft het verder naar onze ideeën en wensen ontworpen. Het resultaat is een woning waarvan het historische ontwerp helemaal naar deze tijd is gebracht. Het is een zeer goed geïsoleerde en energiezuinige woning. Het heeft een warmtepomp op aardwarmte, 36 zonnepanelen en geen gasaansluiting. De combinatie tussen isolatie en energietoevoer maakt dat een woning een aangenaam leefklimaat heeft. Dat heeft dit zeker; het woont ontzettend fijn.”

Hoe kijken jullie terug op de bouwperiode?

“Warmes heeft zich zeer goed aan de afspraken gehouden. Bij Tijkorte zei Rob tegen ons: ‘Bij zo’n project als jullie woning moet je rekenen op 10 werkbare maanden en dat klopte. Stijn Lammerink was onze uitvoerder en hij had de zaken goed voor elkaar. Tevens hebben we erg gewaardeerd dat Warmes goed heeft samengewerkt met installatiebedrijf Jansen uit Ootmarsum. We hebben met zoveel mogelijk lokale onderaannemers gewerkt, naar alle tevredenheid en onze goedkeuring.”

 

Terugblik Erik Luft: historische huis uit 1932  herbouwd tot moderne, authentieke woning