Terug

Bouwkraan toekomst in getild

Bouwkranen blijven ons bezighouden; nu hebben we een bestaande bouwkraan gerenoveerd. Hij is weer als nieuw door het vervangen van de vrachtwagen voor een onderstel.

Bouwkranen zijn belangrijk materieel op de bouw. Onlangs kochten we nog een nieuwe FM Gru, nu hebben we een eigen bouwkraan gerenoveerd.

Het betreft een zelfrijdende kraan die reed op een DAF met een V12-motor, ergens uit de jaren ’80. Bepaald niet meer van deze tijd. De vrachtwagen is vervangen door een nieuw onderstel waardoor de kraan nu compacter is en minder ruimte inneemt op de bouw.

Omdat de kraan niet meer zelfrijdend is, moet hij naar de bouw worden gebracht met een trekker of een vrachtwagen. Wij gebruiken daarvoor trekkers van Hasman uit het Achterveld en Kokkeler uit Beuningen.

De kraan is intussen weer als nieuw. Hij is helemaal gedemonteerd geweest, voorzien van nieuwe lagers (dat hoefde eigenlijk pas over een paar jaar maar dat hebben we maar meteen gedaan), hij heeft nieuwe kabels gekregen en het frame is geïnspecteerd, gecoat en gespoten. De kraan is momenteel in gebruik bij de bouw van Brummelhuis in Oldenzaal.

 

Bouwkraan toekomst in getild