Terug

Doei 1957, hallo 2021: renovatiewerk tilt deze woning 21ste eeuw in

Hoe transformeer je een huis dat is gebouwd in 1957 in een woning die voldoet aan de eisen van 2021? De verbouwing van deze woning aan de Meester Berninkstraat in Denekamp is een goed voorbeeld van zo’n project. Dit soort renovatieprojecten zijn momenteel in veel oude wijken gaande.

Roel en Mijke Brookhuis kochten de woning afgelopen april en startte meteen met de bouwwerkzaamheden. Ze kozen voor Warmes als bouwpartner, hoewel ze zoveel mogelijk werkzaamheden zelf uitvoeren. Het plan is om volgende bouwvak klaar te zijn met de ingrijpende renovatie.

“Vrijstaand, op een ruime kavel met een ruime tuin, vlakbij het centrum,” vat Brookhuis zijn keus voor de woning samen. “De woning is gebouwd in 1957 en heeft – tot wij het kochten – nog maar een eigenaar gehad. De eigenares van 90-plus woonde er nog altijd. Er was wel eens wat aan de woning vernieuwd, zoals dubbel glas, maar verder was het niet bepaald modern. We hebben besloten om er een uitgebreide verbouwing aan te wagen. Dat hadden we bij onze vorige woning ook gedaan, dus we wisten waar we aan begonnen.”

Alles vernieuwd op drie buitenmuren na

Aan de hand van de ontwerpen van zowel een interieur- als een exterieurarchitect wordt de woning nu gerenoveerd. 
Roel Brookhuis somt de werkzaamheden op: “Eigenlijk wordt alles vernieuwd, op drie buitenmuren na. We breiden de woning aan de achterkant uit, inclusief de bovenverdieping. De badkamer krijgt een dakkapel en alle kozijnen worden vervangen door aluminium exemplaren. De garage is afgebroken en vervangen door een nieuwe berging. Het asbest wordt verwijderd en er komt een nieuwe kapconstructie op de woning, die meteen geschikt is voor tegenwoordige isolatie-eisen. Ook hebben we de wens voor zonnepanelen en een warmtepomp. Genoeg te doen dus, maar we hebben er alle vertrouwen in dat we er volgend zomer kunnen gaan wonen. En het is de laatste keer dat we zo’n bouwproject gaan doen. Plan is om hier nog lang te blijven wonen.”

Veel woningen toe aan renovatie

Warmes voert regelmatig renovatieprojecten uit, voor zowel woningcorporaties als particulieren. Dat zijn vaak woningen uit de jaren ’50 en ’60, die onderhand toe zijn aan een grondige renovatie. Met allerlei werkzaamheden zijn de woningen prima aan te passen aan de eisen van de huidige tijd. 
De woning van Brookhuis aan de Meester Berninkstraat is een goed voorbeeld van een woning waarbij een renovatie zijn nut bewijst. Het staat in een gewilde wijk in Denekamp, omgeven door een heleboel woningen uit de jaren ’50 en ’60, en is straks modern, energiezuinig en comfortabel.
 

Doei 1957, hallo 2021: renovatiewerk tilt deze woning 21ste eeuw in