Terug

Resultaten woonwensenonderzoek: senioren willen vrijstaand, starters gaan voor casco opgeleverd

Senioren willen vrijstaand en gelijkvloers wonen, starters willen graag in een dubbel blok of rij dat casco wordt opgeleverd. Dit en nog veel meer blijkt uit het woonwensenonderzoek dat Warmes en de gemeente Dinkelland lieten uitvoeren.

Onderzoeksresultaten starters

Driekwart van de starters die de enquête hebben ingevuld, is op zoek naar een koopwoning, de rest wil liever huren

Verreweg de meeste starters zouden het liefst in een dubbel blok wonen in de prijsklasse tussen de 270.000 en 380.000 euro. De rest kiest voor een rijtjeswoning tussen de 180.000 en 300.000 euro. Slechts zes starters kiezen voor een vrijstaande woning van meer dan 360.000 euro. Voor appartementen is geen interesse.

Een tuin is een pré, terwijl het enthousiasme over een (gezamenlijke) binnenhof zeer gering is. De meeste starters zouden graag een eigen oprit willen, hoewel een parkeerplaats vlakbij de woning ook als goede optie wordt aangegeven. 

Wat betreft de indeling gaat de voorkeur uit naar keuken en woonkamer in een ruimte. Bovendien ambiëren de meesten drie slaapkamers.

Hoe willen starters hun woning realiseren? De helft wil het liefst een woning kopen van een aannemer of makelaar. Een kwart wil graag zelf een kavel kopen en een aannemer opdracht geven. De overige starters hebben geen voorkeur. 
Opvallend is dat de starters die een vrijstaande woning ambiëren, op een na allemaal kiezen voor het zelf kopen van een kavel. 

En hoe willen ze de woning opgeleverd krijgen? Iets minder dan de helft heeft de woning het liefst sleutelklaar zodat er alleen nog hoeft te worden geschilderd en behangen. Casco opgeleverd is net iets gewilder. Bij casco doet de koper de afwerking zoveel mogelijk zelf. 

Aanbevelingen voor startersbouwplan

Concluderend is het aan te bevelen om voor starters zowel dubbele blokken als rijwoningen te bouwen in landelijke of moderne bouwstijl. Voor de dubbele blokken geldt een advies van een inhoud van 500 m3 op een kavel van 200 m2 van circa 310.000 euro, met casco oplevering. Met tuin en eigen oprit, drie slaapkamers. 
Bij de rijwoningen geldt een inhoud van 400 m3 op een kavel van 200 m2 voor een prijs van 240.000 euro, met voortuin, eigen oprit en drie slaapkamers. 

Onderzoeksresultaten senioren

Verreweg de meeste senioren zijn samen op zoek naar een woning; slechts tien senioren die de enquête invulden, zoeken alleen. De meeste wonen nu vrijstaand of in een dubbel blok. Als ze zouden verhuizen, kiezen de meeste senioren voor een vrijstaande woning of een appartement

De meeste senioren willen verhuizen omdat ze kleiner willen wonen of gelijkvloers

Senioren willen het liefst in het centrum wonen, in een leeftijdsgevarieerde wijk. Het liefst hebben ze de slaapkamer en badkamer op de begane grond, maar de hele woning gelijkvloers is ook een gewilde optie. 

In tegenstelling tot starters, is een gezamenlijke binnenhof in plaats van een eigen tuin voor veel senioren wél een optie, hoewel een eigen achtertuin duidelijk de voorkeur heeft. Ook vinden senioren een eigen oprit belangrijk. Verreweg de meeste senioren ambiëren een woning met twee slaapkamers. 

Aanbevelingen voor seniorenbouwplan

Op basis van de resultaten uit de woonwensenenquête is het aan te bevelen om voor senioren vrijstaande woningen te bouwen, gelijkvloers en in een landelijke of moderne bouwstijl, met ruimte voor twee personen. 
De prijs voor deze woning moet tussen de 260.000 en 290.000 euro liggen, voor een woning met een inhoud van 400 m3 op een kavel van 150 m2.  

Hartelijk dank voor het invullen!

Het woonwensenonderzoek is uitgevoerd door Lieke Bonke, stagiaire bij aannemersbedrijf Warmes. 

Alle starters en senioren op de woningmarkt in Denekamp konden deelnemen aan het onderzoek. 209 starters en 102 senioren vulden de enquête in. 
De resultaten zijn bedoeld voor het ontwikkelen van een nieuwbouwproject aan de Brandlichterweg in Denekamp. De bedoeling is dat daar gebouwd wordt voor de doelgroepen starters en senioren. Door hun woonwensen duideleijk in kaart te brengen, kan er een passend bouwplan gemaakt worden. 

Lieke dankt alle mensen die de moeite hebben genomen om de enquête in te vullen, van harte. 
 

Resultaten woonwensenonderzoek: senioren willen vrijstaand, starters gaan voor casco opgeleverd