Terug

In de schoefkoar: Johnny Postel

In de rubriek ‘In de schoefkoar’ neemt telkens een werknemer van Warmes plaats in de oranje Warmes-kruiwagen. Deze keer is dat Johnny Postel, de metselaar met een grote interesse in geschiedenis. 

Naam: Johnny Postel
Leeftijd: 63
Woonplaats: Weerselo
Burgerlijke staat: getrouwd met Jacqueline, drie zoons (26, 31 en 33 jaar)
Beroep: metselaar bij Warmes BV
In dienst sinds: 1985

Hoe is het om bij Warmes te werken, hoe is de sfeer?

“Heel collegiaal. Iedereen gaat netjes met elkaar om. Ik heb meerdere collega’s met wie ik al sinds het begin, in 1985, samenwerk. De meeste van hen werken net als ik niet meer fulltime. Sinds een jaar werk ik vier dagen per week. Zo is het goed vol te houden. Ik moet tot 66 en een beetje. Dat moet zo wel lukken.”

Wat was je eerste klus ooit bij Warmes?

“Ik weet het nog goed: twee dubbele blokken aan de Kerkuil in Denekamp. Midden jaren ’80 werden in Denekamp en Noord Deurningen zogenaamde Premie-A-woningen gebouwd speciaal voor starters. Er zat iets van 20.000 gulden subsidie op. De architect was Gerhard Busscher. De woningen staan er nog altijd; mooi om te zien.”

En wat was tot nu toe de mooiste klus?

“Daar kan ik niet uit kiezen hoor. Het werk bij Warmes is telkens zó verschillend. Weet je wat ik mooi vind? Een project waar je je vakmanschap en creativiteit in kwijt kunt én dat staat als een klok. Dat er jaren later ook nog staat. Waar echt vakmanschap, metselwerk en collegialiteit samenkomen. Dát is mooi. Dat hoeft trouwens geen nieuwbouw te zijn; restauratie kan minstens zoveel voldoening geven.”

Aan welk project werk je nu?

“De nieuwe woningen op plan Stakenbeek in Oldenzaal. Het worden mooie, rustieke villa’s. Niet voor de gewone man, maar een prachtig project.”

Heb je je eigen huis gebouwd?

“Zeker, maar dat was nog in de tijd voordat ik bij Warmes ging werken. Je eigen huis bouwen is mooi werk. Je kunt er al je ideeën in kwijt.”

Als je niet aan het werk bent, waar hou je je dan mee bezig?

“Met oldtimers. Klassieke motoren, auto’s en trekkers hebben mijn interesse. Ik had drie oldtimers, nu nog een. Een trekker; een rode Hanomag uit 1951. En laat ik mijn solex niet vergeten. Ik ben lid van de solexclub in Rossum, het Pröttelige Pötke. Die naam heb ik niet verzonnen hoor.”

Vertel eens over je collectie WOII-memorabilia?

“Ik ben mijn verzameling klein begonnen, maar het is een beetje uit de hand gelopen. Dan ruil je nog eens wat en zo kom je aan een heel grote collectie spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een interesse die me bezig blijft houden want er zijn altijd weer nieuwe spullen die aangeboden worden. Ik word ook regelmatig gevraagd om mee te werken aan tentoonstellingen, helemaal dit jaar, nu we 75 jaar vrijheid vieren.”

Is 2020 een bijzonder jaar voor een WOII-verzamelaar?

“Zeker. De oorlog is een stuk geschiedenis dat nog steeds actueel is. Onze landgrenzen zijn in die tijd getekend. Er wordt nu nog ruzie gemaakt over besluiten die in die tijd gemaakt zijn. De bevrijding moeten we blijven herdenken met zijn allen. Elke 5 jaar sowieso, maar dit jaar in het bijzonder.”
 

In de schoefkoar: Johnny Postel