Terug

In de schoefkoar: Stef Schuurman

In de rubriek ‘In de schoefkoar’ neemt telkens een werknemer van Warmes plaats in de Warmes-kruiwagen. Deze keer is dat Stef Schuurman, de leerling-timmerman die binnenkort zijn opleiding afrondt en dan officieel timmerman is.

Naam: Stef Schuurman

Leeftijd: 25

Woonplaats: Nutter

Burgerlijke staat: relatie met Daphne

Beroep: leerling-timmerman bij Warmes BV

Werkzaam bij Warmes sinds: 2016, sinds 2017 als leerling-timmerman

 

Hoe kom je bij Warmes terecht?

“Ik heb de opleiding voor automonteur afgerond maar daar was destijds niet veel werk in. Via het uitzendbureau heb ik toen bij verschillende bedrijven gewerkt, waaronder anderhalf jaar bij Warmes. Dat beviel me zo goed, dat ik dacht: daar wil ik eigenlijk wel in dienst. Dat kon wel, zei Paul Roeleveld, maar dan moest ik wel eerst ‘zo’n papiertje halen’. Een diploma dus. Daar had ie een goed punt. Dus ben ik een BBL-opleiding als zijinstromer gestart.”

Hoe werkt dat, zo’n BBL-opleiding?

“Vijf dagen werken, twee avonden naar school. De opleiding is interessant en goed te doen, zelfs de twee avonden naar school, maar de grootste uitdaging is de motivatie. Voor iemand die niet zo schools is en het liefst gewoon aan het werk gaat zoals ik, is motivatie soms lastig. Aan de andere kant: ik ben na 3,5 jaar bijna klaar met mijn opleiding maar ik moet nog minstens 40 jaar werken. Dat motiveert. Ik hoop komende zomer mijn opleiding af te ronden. De theorietoets die daar voor nodig is, gaat wel door maar van de praktijktoets is dat nog niet zeker vanwege coronamaatregelen. Ik hoop van harte dat het allemaal doorgaat. Dan ben ik officieel timmerman niveau 3.”

Omschrijf de sfeer bij Warmes eens?

“Die is goed en zelfs gezellig. Iedereen helpt elkaar. Dat heb ik bij andere bedrijven wel anders gezien. Daar gunnen ze elkaar niets. Daar is bij Warmes geen sprake van.”

Wat was je eerste klus voor Warmes?

“Een keldervloer van een stal in De Lutte. Met Wilfried Borggreve heb ik de bewapening gelegd.”

Leukste klus tot nu toe?

“Ik heb geen favoriet. Ik heb eigenlijk altijd plezier in mijn werk, of een klus nou bijzonder of niet is.”

Aan welke projecten werk je nu?

“Aan autobedrijf Tijink in Lattrop en een vakantiewoning in Nutter. Bij Tijink storten we de kelder. Een mooi project; weer eens wat anders. Allemaal zichtwerk. De vakantiewoning in Nutter wordt verbouwd en dat begint er steeds meer op te lijken. Dat wordt mooi.”

Ben je van plan je eigen huis te bouwen?

“Dat zou ik heel graag doen maar daar is nog geen sprake van. We wonen buitenaf, in een ‘opa- en oma-woning’ zoals wij dat noemen. Prima voor nu. Mocht ik mijn eigen huis gaan bouwen, dan wordt het in landelijke stijl.”

Waar hou je je mee bezig als je niet aan het werk bent?

“Ik heb veel werk rond huis. Zo hebben we acht koeien, blonde d’aquitaines. Blonde koeien noemen wij ze. In februari en maart komen de kalveren en die worden in november weer verhandeld. Die blonde koeien kunnen heel koppig zijn, maar tegelijkertijd zijn ze heel vertrouwd met me. Mak zou ik ze niet noemen. Op commando ‘zit’ reageren ze niet, maar benaderen en ze een touw omdoen, dat gaat prima.
Daarnaast heb ik een historische trekker, een Cormic uit 1962. Met een stel kameraden die ook trekkers hebben, maken we regelmatig een toertochtje. Komen er ineens een stuk of tien trekkers voorbij, dan zouden wij dat kunnen zijn.”

En je was metslepper afgelopen carnaval.

“Metslepper bij de Hènige Slepvèènt. Eigenlijk niks voor mij om in de belangstelling te staan, maar het was fantastisch om mee te maken. Wat heb ik een mooie periode gehad.”
 

In de schoefkoar: Stef Schuurman