Terug

Uitstootvrij materieel: prima, maar moet technisch wel haalbaar zijn

‘De bouw moet worden verleid om over te stappen op uitstootvrij materieel’ was deze week in het nieuws. Prima, vinden ze bij Warmes. Maar het moet technisch wel haalbaar zijn. “Een elektrische bus volgeladen met gereedschap en materieel komt niet ver.”

Met een nieuw subsidiepakket van maar liefst 60 miljoen euro worden Nederlandse bouwers overgehaald om uitstootvrije bouwmachines aan te schaffen, zoals elektrische hijskranen, betonmixers op waterstof en graafmachines op batterijen.

“Natuurlijk zijn wij bereid om daar aan mee te werken maar het moet technisch wel haalbaar zijn,” stelt Paul Roeleveld van aannemersbedrijf Warmes.

Al veel elektrisch

Vooropgesteld: Warmes is al heel vooruitstrevend bezig. Het bedrijf is al jaren gasloos en energieneutraal. Het dak ligt vol met zonnepanelen, er is een hout gestookte kachel die brandt op resthout uit de werkplaats en er is een elektrisch wagenpark (daarover lees je hier).

Elektrische hoogwerker

De nieuwste toevoeging aan het wagenpark is een elektrische hoogwerker. De besturing gaat elektronisch. “Nu haken we de hoogwerker nog achter een bus op brandstof. Stel dat we hem achter een elektrische bouwbus zouden koppelen, dan zou hij helemaal elektrisch werken.”

E-bussen komen niet ver

Maar daar zit hem nou juist het probleem: elektrische bouwbussen zijn vooralsnog geen optie. “De e-busjes zijn niet geschikt voor het vervoeren van zwaar materieel. Tenzij je een heel kleine actieradius accepteert, maar die is dat wel héél klein. Onze bouwbussen zitten stampvol gereedschap en materiaal. Aanhanger erachter en dan kom je echt niet ver.”

Meedoen als zin heeft

Het idee van de elektrificatie past wel bij Warmes, stelt Roeleveld. “We doen er aan mee zodra het zin heeft, als elektrische bussen meer aankunnen dan nu. Tot die tijd doen we maar geen gooi naar de subsidie van de staatsecretaris. Want dan komen we nooit op de plek van bestemming.”

Uitstootvrij materieel: prima, maar moet technisch wel haalbaar zijn