Terug

Archeologische vondst in een van oudste panden van Oldenzaal

De opdracht (herstel het pand in ere) was al mooi, maar het werd nog mooier toen we er een geheime kelder ontdekten. Wat je al niet meemaakt als je aan een van de oudste panden van Oldenzaal werkt: het ene moment bespreek je de werkwijze en het volgende moment roepen Thijmen en Ivo: ‘Wie hebt wat vun’n!’ We zijn benieuwd of we ook echt een geheime gang naar de Plechelmusbasiliek gaan vinden…

Projectleider Stijn Lammerink vertelt hoe het ging: “Ik vind het bijzonder dat er alsnog een kelder is gevonden onder dit pand. Anderhalf jaar geleden groeven archeologen al proefsleuven maar toen werd niet veel gevonden. We konden dus verder met de restauratie van dit historische pand.
Ivo Peters en Thijmen Fox waren er met twee mensen van W&B Denekamp bezig met het graafwerk. Ze stuitten op een muur, toen op nog een muur en zo kwamen ze bij de keldervloer uit, met trappetje. ‘D’r zit nog meer,’ hoorden we ze steeds zeggen.
Het is lastig om te zeggen hoe oud de kelder precies is; zover gaat mijn archeologische kennis ook niet. Dat we zoiets vinden, is wel bijzonder ja. Zo vaak gaan we de grond niet in naast de Plechelmus. Daar zit heel wat historie in de grond.”

Restauratie kan beginnen

Warmes gaat nu verder met de restauratiewerkzaamheden aan het pand. De kelder blijft behouden en komt op een mooie manier terug. Voor de restauratie moet de bestaande grondslag versterkt worden. De vaste grond ligt 4 meter dieper. Met stalen buispalen wordt naar dat niveau toegewerkt. Vrijdag worden de buispalen geplaatst.

Artikel in Tubantia

Dagblad Tubantia heeft een uitgebreid artikel over de vondst geschreven. Je leest het hier.

 

Archeologische vondst in een van oudste panden van Oldenzaal