Terug

Villa Tijkorte, een project om trots op te zijn

Met het plaatsen van de laatste steen was het project villa Tijkorte officieel afgerond. Een bouwproject waar Warmes trots op is en de bewoners zeer tevreden over. 

De woning die aannemersbedrijf Warmes bouwde voor de familie Tijkorte aan de Oldenzaalsestraat in Denekamp, is een echte blikvanger. Een visitekaartje bij de entree van het dorp. 
Wie de oprit betreedt, is onder de indruk van de grootte van de woning. Het is ruim én hoog. Wie vervolgens een rondleiding door de woning krijgt, moet het even goed op zich in laten werken hoe ruim alles is en hoe goed op elkaar afgestemd bovendien. Dat is het werk van Frank en Judith Tijkorte zelf, die een heel duidelijk beeld hadden over het ontwerp van hun droomvilla. Een ding hadden ze niet voor het uitkiezen. “Het moest een ontwerp van een Nederlandse architect zijn. Dat was een eis van de gemeente,” legt Frank uit. 

Het werd een ontwerp gebaseerd op woningen van KPC de Bazel, uitgevoerd door Hans Leferink van LEF Architecten.  “Hans heeft bij het ontwerp rekening gehouden met symmetrie, maar het moest ook weer niet té veel kloppen. Strak maar speels. Maar bovenal praktisch.”
Judith knikt: “Een huis is er om in te leven en moet praktisch zijn. Geen vloer waar je niet over heen mag lopen, geen ingewikkelde deuren die je maar moet blijven poetsen. Er is veel nagedacht over de indeling, de ruimtes en de sfeer. Tijdloos sjiek was het thema. Ruimte went snel, hebben we gemerkt. Wij genieten van de sfeer, van de gezelligheid. Elke ruimte hier in huis geeft rust. Als ik nu terugkijk, is er niets wat ik anders ontworpen zou willen hebben.”

Goede metselaars

Hoe kwam de familie Tijkorte bij Warmes als aannemer? Frank: “Warmes heeft een goede naam en ik ken mensen die er werken. Warmes is serieus en bescheiden en zo werk ik ook graag. Het is bovendien een middelgroot bedrijf, waardoor ik persoonlijke aandacht verwachtte en die heb ik gekregen. Ook wilde ik zeker zijn van goede metselaars. Dit huis zit vol metseldetails: rollagen, hanenkammen, muizentrappen en nog meer metseltechnieken met bijzondere namen. Die details, die maken het mooi. Warmes wist me er van te overtuigen dat hun metselaars het vak verstaan. Het was prachtig om te zien met hoeveel plezier de metselaars hun werk deden. ‘Zo’n project krijgen we nooit weer,’ zeiden ze dan. Ze hebben echt vakwerk afgeleverd.”

Nogal veel bekijks

De woning trekt nogal veel bekijks, hebben Frank en Judith gemerkt. “En de bouwvakkers ook,” lachen ze. “Er stopten zelfs mensen om te kijken hoe de bouw vorderde. Of ze parkeerden in de berm om foto’s te maken.”
Leuke reacties hebben ze zeker gehad. “Dat Denekamp nu weer een mooie entree heeft, bijvoorbeeld. We hebben helemaal geen negatieve reacties gehad eigenlijk. We horen vooral dat mensen blij zijn dat de oude ruïne weg is en er zoiets voor in de plaats gekomen is.”

Liever geen titel

Bij Warmes werd telkens over ‘villa Tijkorte’ gesproken. Krijgt de woning nog een officiële naam? Frank: “Wat onze woning het meest kenmerkt, is wat mij betreft de locatie. Het is een plek met historie. Met dat in gedachten zou Huize Kampbeek de enige juiste naam zijn. Maar onze woning een naam geven, dat is niks voor ons. We hopen hier gewoon met veel plezier te kunnen blijven wonen. Dan is zo’n naam niet belangrijk.”

Stijlvol wonen

De woning van Frank en Judith Tijkorte wordt in december uitgelicht in het magazine Stijlvol Wonen, bij elke boekhandel te koop. 
 

Villa Tijkorte, een project om trots op te zijn