Terug

Werken in Duitsland: meer administratie maar vakmanschap is beschermd

In Lage wordt een gebouw van stichting Twickel getransformeerd in een B&B. Aangezien het Duits grondgebied is, gelden daar andere regels. Ook als je voor een Nederlandse opdrachtgever werkt.

In dit geval is dat stichting Twickel die op landgoed Lage een gebouw laat transformeren in een B&B.

Wat is er anders?

“Als je in Duitsland werkt, moet je rekening houden met de verplichting om werkvergunningen aan te vragen, ook voor onderaannemers,” aldus Daan Roeleveld. “Daarvoor moet je je goed voorbereiden, maar het is wel prima te doen. We werken in Lage samen met installateur Loohuis en die heeft een Gmbh in Rheine, Loohuis Installationstechnik. De wetgeving op installatiegebied is in Duitsland heel anders dan in Nederland en Loohuis weet daar precies de weg in. Voor ons is het handig, zo’n Nederlands-Duitse installateur. Het communiceert wel zo gemakkelijk.”

Vakmanschap beschermd

Timmermannen, metselaars en andere traditionele gildeberoepen hebben in Duitsland een beschermde status.

Roeleveld: “De werkzaamheden mogen daarom alleen door gediplomeerde en erkende vaklui gedaan worden. Het vakmanschap van onze mannen wordt hier dus écht gewaardeerd. Het betekent wel weer dat je allerlei bewijs moet aanleveren bij de Behörden dat het ook echt vaklui zijn, maar dat zijn ze natuurlijk zeker wel.”

Benieuwd naar de bouwplaats in Lage? Klik dan hier.

 

Werken in Duitsland: meer administratie maar vakmanschap is beschermd