Terug

Warmes klaar voor invoering WKB

Aannemersbedrijf Warmes is klaar voor de nieuwe Wet Kwaliteitsborging Bouw. Er wordt momenteel volop met de nieuwe WKB-software getest.

De Wet Kwaliteitsborging Bouw (WKB) is een nieuwe wet die op 1 juli 2023 in werking treedt. Vanaf dan wordt de bewijslast over de constructie en de materiaalkeuze van bouwwerken getoetst door een onafhankelijke kwaliteitsborger. Het betekent dus niet dat er andere kwaliteitseisen aan gebouwen worden gesteld. Het is een andere manier van kwaliteitstoetsing.

Software testen

“Hoewel de invoering van de WKB al heel vaak is uitgesteld, gaan wij er vanuit dat de wet dit jaar nog in werking treedt,” aldus WKB-coördinator Rik Scherphof. “Momenteel zijn we volop aan het testen met de nieuwe software die nodig is voor de WKB. Het softwarepakket ondersteunt bij het vastleggen en verwerken van onder meer de materialen en constructies, zoals die bij de kwaliteitsborger moeten worden aangeleverd.”

Geen gesjoemel meer

Hoe bevalt de software tot nu toe?
Scherphof: “Het doet zijn werk prima. De invoering van de WKB is bedoeld om de kwaliteit van bouwwerken te verhogen. Vooropgesteld: bij Warmes laten we ons absoluut niet in met sjoemelpraktijken, maar bouwers die er toch dergelijke werkwijzen op na houden, krijgen het nog lastig met de WKB. Letterlijk alles wordt namelijk vastgelegd. Wat dat betreft zal het de kwaliteit van bouwwerken ten goede komen, ja. Aan de andere kant: aannemers die al kwaliteit leveren, hebben er eigenlijk vooral veel extra werk mee. We gaan de voor- en nadelen nog ondervinden als de wet uiteindelijk wordt ingevoerd. Voor nu zijn we in elk geval zeker dat we klaar zijn voor de invoering ervan.”

 

Warmes klaar voor invoering WKB