Terug

Neijs oet de werkplaats: behuizing voor zonnekijker Cosmos

Warmes heeft de behuizing gemaakt voor de nieuwe publiekstrekker van Cosmos sterrenwacht, de zonnekijker. Met de kijker kan overdag naar de zon worden gekeken en geeft bezoekers nu een extra reden om ook overdag de Lattropse sterrenwacht te bezoeken.

De zonnekijker staat op buiten het dakterras en heeft daarom bescherming nodig. Die krijgt het van een behuizing die is gemaakt door de timmerlui in de werkplaats van Warmes. Het bouwwerk is met een kraan op het dakterras van Cosmos getild.

In de behuizing vinden we de Planewave LM350-montering met daarin de 150 mm lenzenkijker (voor het bekijken van zonnevlekken) en de 130mm Lunt-telescoop (voor spectaculaire zonnevlammen en protuberansen).

Rijdende behuizing

De kijker staat op een vaste plek. Als hij niet wordt gebruikt, wordt er een behuizing overheen geschoven. Daarvoor is een rail in de vloer van het terras gemaakt, waarover een kar met daarop het ‘huisje’ heen en weer rijdt. Zo kan de kijker altijd veilig worden opgeborgen.
De kijker is zó precies afgesteld, dat het niet mogelijk is om de kijker te verplaatsen, vandaar dat is gekozen voor deze rijdende behuizing.

Verwarmd huis

Dankzij de behuizing is de kijker beschermd tegen het weer, vandalisme en diefstal. Om condens tegen te gaan, krijgt de behuizing een verwarmingselement. Dat wordt gemaakt door de technici van de sterrenwacht.

Bijzondere klus

Coördinator Daan Roeleveld van Warmes vertelt: “We hebben Cosmos sterrenwacht onlangs helemaal mogen verbouwen. Dan is het leuk om ook aan het nieuwste onderdeel van de sterrenwacht, de zonnekijker, te mogen werken. Het was een bijzondere klus. Eigenlijk lijkt het bouwwerk een beetje op een hoogzit. Niet eentje om wild te spotten, maar de zon.”

Kijker bekijken

Op zondag 3 juli doet Cosmos mee aan de landelijke zonnekijkdag. Dan is de telescoop (en de behuizing) te zien en geven de medewerkers uitleg. In de sterrenwacht kunnen verder speciale zonnegames gespeeld worden in de nieuwe zonnezaal en bezoekers krijgen een rondleiding in het planetarium.

Cosmos sterrenwacht is op 3 juli van 13.00 tot 17.00 uur geopend.
Meer info op www.sterrenwachtcosmos.nl.

 

Neijs oet de werkplaats: behuizing voor zonnekijker Cosmos