Het pand van Kemna aan het Oldenzaalse Plechelmusplein bleek een historische vondst te bevatten: een heuse offerpot, waarschijnlijk uit de 14e eeuw. Donderdag werd de pot opgediept. Wat zat erin?
Nou, niets. Ooit wel misschien, maar dat is vergaan. De pot is dan ook waarschijnlijk zo’n 675 jaar geleden al begraven onder de fundering van het pand aan het Plechelmusplein.
Bijzonder is de vondst wel, want het is maar bij weinig bouwplaatsen dat er zoiets wordt gevonden. “Normaal zijn ze in stukken,” stelt Hugo Kuypers die als geschiedenisliefhebber met z’n metaaldetector de aanwezigheid van de pot op het spoor kwam.
Archeoloog Hans Oude Rengerink had er nog wel even flink werk mee om de pot uit te graven. Vloerstenen van de historische kelder eruit, zand uitgraven, een lastige hoeksteen wegbikken… en toen kwam daar de gietijzeren pot tevoorschijn, met twee pootjes; een ontbrak. Gevuld met zand. “Met oale groond,” grapte hij.
Oald zijn de grond en de pot wel, maar hoe oud precies? Het vaststellen van de leeftijd ervan zou een indicatie kunnen geven van de leeftijd van de kelder die onder het pand werd aangetroffen, aangezien de pot zich onder de keldervloer bevond.
Gietijzer werd vanaf de 11e eeuw gemaakt, dus de pot is sowieso is jonger dan dat. Kuypers durft wel een voorzichtige schattig te maken, gezien de grootte en de vorm van de pot: waarschijnlijk is hij gemaakt rond 1350. Verder onderzoek levert wellicht meer aanwijzingen op.
Maar wat was het voor pot? Het zou een offerpot kunnen zijn, iets wat vaker bij bouwplaatsen is aangetroffen onder de fundering. Een heidens gebruik om het gebouw voorspoed mee te geven. Hoewel het pand zich naast de Plechelmusbasiliek bevindt, had dat ritueel niets met de kerk te maken. Andere opties zijn natuurlijk ook mogelijk. Zekerheid is er niet over, maar het is wel zeker dat het een bijzondere vondst betreft in een van de oudste panden van Oldenzaal.
De pot werd aangetroffen tijdens de werkzaamheden die aannemersbedrijf Warmes verricht aan het historische pand aan het Plechelmusplein. Het is een van de oudste gebouwen van Oldenzaal. Eigenaar Herman Kemna laat het pand (dat ooit Kanunnikkenhuis was) in ere herstellen en Warmes voert de renovatiewerkzaamheden uit. Zo worden onder meer de getoogde kozijnen weer aangebracht.