Terug

Oudste pand van Oldenzaal krijgt z’n getoogde kozijnen terug

Een van de oudste panden van Oldenzaal krijgt zijn historische uitstraling terug. De gigantische getoogde kozijnen worden momenteel in de werkplaats gemaakt.

Het pand van Kemna aan het Plechelmusplein (ooit een Kanunnikkenhuis) had rechthoekige ramen, maar die zijn niet origineel. Ze maken weer plaatsen voor mooie, authentiek getoogde kozijnen. Hoe het vroeger was, zie je op de foto.

Het zijn gigantische kozijnen en ze worden gemaakt bij Warmes in de werkplaats. Dat gebeurt helemaal volgens de oude detaillering. De kleur op de foto is nog niet de definitieve kleur.
Het kozijn maakt aan de onderzijde aansluiting op de Bentheimer zandsteen-dorpel. Het Bentheimer zandsteen weerspiegelt het materiaalgebruik van de Plechelmus.

De gevel zal in een latere fase aan de buitenzijde worden voorzien van buitenstukwerk in authentiek blokverband.
Ook de kap wordt in navolging van de gevel in zijn geheel gerenoveerd, geïsoleerd en voorzien van nieuwe, bijpassende pannen.

Over het project

Het betreft een van de oudste panden van Oldenzaal en eigenaar Herman Kemna maakt er een sociaal-maatschappelijke ruimte op de benedenverdieping en een appartement erboven. Aannemersbedrijf voert de werkzaamheden uit met als opdracht ‘herstel het pand in ere’.

De in het werk gestorte verdiepingsvloer is inmiddels gereed. “Ook niet iets wat je alle dagen doet,” aldus projectleider Stijn Lammerink. “De vloer is geconstrueerd op een nieuw geplaatste staalconstructie. Aan de onderzijde kijk je tegen oude balken aan met hierop eiken planken. Nu de vloer gereed is kunnen we starten met de buitenzijde van het gebouw.”

De bestaande zijgevel aan de Plechelmuszijde wordt allereerst in zijn geheel verwijderd, waarna deze in oude staat teruggebracht kan worden.

De werkzaamheden aan het pand kwamen eerder al in het nieuws omdat er een nog onontdekte kelder werd gevonden. Daarover lees je hier.

 

Oudste pand van Oldenzaal krijgt z’n getoogde kozijnen terug