Terug

‘Laatste-plint-legging’ verricht; Cosmos klaar

Timmerman Bart Kamphuis had de eer om de laatste plint aan de wand te timmeren bij Cosmos sterrenwacht. Daarmee sloot hij de verbouwing van de Lattropse sterrenwacht af.

“Er is wel eens een eerste-steenlegging bij de begin van een bouw, maar bij Cosmos deden we het even anders,” lacht projectleider Daan Roeleveld. “Daar deden we de laatste-plint-legging. Er was nog een plintje te gaan en toen was de hele verbouwing klaar. We hebben er maar een semiofficieel moment van gemaakt.”
Timmerman Bart Kamphuis nam de honneurs waar en bevestigde het plankje aan de muur van het volledig verbouwde Cosmos.

Nu Warmes klaar is met de verbouwing, kan Cosmos gaan inrichten. Op zaterdag 2 april gaat Cosmos weer open voor publiek.
“We zijn benieuwd hoe de sterrenwacht eruitziet als het helemaal is ingericht. Misschien moeten we tijdens een rondleiding het heelal maar eens gaan ontdekken met de mensen van Warmes die er aan gewerkt hebben,” aldus Roeleveld. “Kijken hoe de ruimte in de praktijk uitpakt.”

Over de verbouwing

Cosmos sterrenwacht heeft de laatste maanden een metamorfose doorgemaakt, onderdeel van een tienjarenplan waarbij de sterrenwacht een compleet ander uiterlijk krijgt.
Het ontwerp is gemaakt door architect ArchiTom en hij maakte er een zeer ruimtelijk gebouw van. Daarvoor moest wel veel gesloopt worden. Bijzonder aan het ontwerp zijn de ronde muren die planeten symboliseren.

De sterrenwacht is nu een grote open ruimte met centraal de ontvangstruimte die uitkijkt op de twee expositiezalen. Een van de zalen is ingericht voor de nieuwe educatieve zonnegames. Binnenkort gaat de ruimtevaartexpositie waarin mars centraal staat, van start. Het planetarium en het astrotheater zijn intact gebleven.

Meer weten over het metamorfosetraject van Cosmos sterrenwacht? Dat lees je in dit artikel dat we publiceerden voor aanvang van de werkzaamheden.  Daarin vertelt bestuurslid Herman Pross over de plannen.

 

‘Laatste-plint-legging’ verricht; Cosmos klaar