Terug

Appartementen Kloosterstraat aan eind van jaar weer ‘uitgepakt’

In het centrum van Oldenzaal staat een appartementencomplex al een tijdje verstopt achter een steiger. Als het aan het eind van het jaar wordt ‘uitgepakt’ verschijnt er een mooi, modern en goed geïsoleerd gebouw.

Het betreffen woningen van WBO Wonen aan de Kloosterstraat. Samen met onze collega’s van Webbink en Maneschijn vormt Warmes EZB (EnergieZuinige Bouwers, voor woningbouwcorporaties). De EZB heeft de opdracht om de woningen de toekomst in te tillen middels verschillende werkzaamheden.

Werkzaamheden Kloosterstraat

Die werkzaamheden blijven bepaald niet onopgemerkt, want het gebouw staat er al sinds februari ingepakt bij.
In fasen worden steigers gebruikt die de werkzaamheden tegen weersinvloeden moeten beschermen. En dus staat er een ingepakt gebouw in Oldenzaal, waarvan het eerste gedeelte al laat zien hoe het resultaat wordt.
“Het was bij het verwijderen van de eerste steigers alsof we een cadeautje uitpakten,” lacht René ter Haar (onlangs nog in de schoefkoar), meewerkend uitvoerder van EZB. “Toen die werden weggehaald, werd ineens zichtbaar hoe modern en mooi het gebouw wordt. We hebben ook veel goede reacties van bewoners en buren gekregen. De huurders wonen straks bovendien niet alleen in mooie, maar ook in heel comfortabele, energiezuinige appartementen.”

Nieuwe schil om appartementen

Momenteel staat weer een ander deel van het gebouw in de steigers en dat wordt telkens uitgebreid, tot de werkzaamheden (naar verwachting) aan het eind van het jaar klaar zijn. Maar waarom zijn de steigers ingepakt?

Ter Haar: “Dat heeft te maken met de aard van de werkzaamheden. De EZB heeft de opdracht om het gebouw toekomstbestendig en energiezuinig te maken. Dat betekent kunststof kozijnen, hoog isolerend glas, een klimaatsysteem en een extra goed geïsoleerd dak, maar ook een geheel nieuwe schil om het gebouw. Het krijgt daardoor een heel ander uiterlijk, want de muren worden voorzien van een nieuwe buitenkant.”

Hierom pakken we het in

Het was altijd een gebouw van gewoon metselwerk. Nu wordt de isolerende schil voorzien van steenstrips aan de onderkant en spachtelpoets aan de bovenkant. De stucwerkzaamheden moeten vrij van weersinvloeden uitgevoerd worden. Vandaar dat het gebouw wordt ingepakt.

Al over de helft

De werkzaamheden zijn nu over de helft. Momenteel wordt ook gewerkt aan de dakrenovatie. Over een maandje wordt het huidige steigergedeelte uitgepakt en dan wordt aan de volgende fases begonnen. De lagere nummers zijn inmiddels al zonder steiger.

Tulpstraat al klaar

EZB heeft voor WBO Wonen eerder al een appartementencomplex van zes woningen aan de Tulpstraat gerenoveerd. Dat gebouw lijkt op het grotere gebouw aan de Kloosterstraat. Vlak voor de bouwvak was dat project klaar. Hieronder zie je het resultaat.

 

Appartementen Kloosterstraat aan eind van jaar weer ‘uitgepakt’