Telkens neemt een werknemer van Warmes plaats in de oranje schoefkoar voor een vragenronde. Deze keer is dat René Ter Haar, meewerkend uitvoerder bij Warmes/EZB. Hoe het nou precies zit waarom hij voor twee bedrijven werkt én waarom iedereen in de Bloemenbuurt hem kent, lees je hier.
Naam: René ter Haar
Leeftijd: 54
Woonplaats: Oldenzaal
Burgerlijke staat: heeft een relatie met Nathalie, vader van Sterre en Kian
Functie bij Warmes: meewerkend uitvoerder EZB
Werkzaam bij Warmes sinds: 14 mei 2014
“In 2004 heb ik een huis gebouwd in Lattrop. Zo heb ik aannemersbedrijf Warmes leren kennen. Rond 2012 ging ik op zoek naar een andere werkgever en ben ik eens binnengewandeld bij Warmes. We kwamen er al snel uit wat betreft dienstbetrekking.”
“Dan moet ik eerst uitleggen hoe de EZB precies is, namelijk het samenwerkingsverband tussen bouwbedrijven Warmes, Webbink en Maneschijn. Ik kwam in 2014 in dienst bij Warmes als allround timmerman. Toen kwam de vacature voor meewerkend uitvoerder bij EZB vrij en Rob heeft gevraagd of ik daar op wilde solliciteren. Dat leek hem wel wat voor mij. Sindsdien ben ik via Warmes vooral werkzaam voor EZB. Af en toe ga ik weer even terug naar Warmes, bijvoorbeeld tussen twee opdrachten van EZB in.
Rob had trouwens gelijk: dit is echt een baan voor mij. Ik ben helemaal op mijn plek hier. Ik begeleid de bewonerscommunicatie en ik moet er voor zorgen dat alles netjes en vlot verloopt. De sociale contacten met de huurders vind ik heel leuk.”
“Nee, haha. Ze zitten door ons een tijd in de bouwrommel natuurlijk. Of het dak open en een hoosbui, dan zijn ze niet blij met de waterschade. Maar het wordt altijd netjes opgelost hoor. En de resultaten zijn mooi, dus uiteindelijk zijn ze blij met ons.”
“Ik kies zelf voor kopen, maar huren heeft ook voordelen. Want die huurders wonen wel in woningen die door ons mooi zijn gerenoveerd natuurlijk.”
Ja, destijds in Lattrop. Maar tegenwoordig woon ik in Oldenzaal. Die woning heb ik zelf verbouwd. Van kozijnen tot badkamer, keuken en installatiewerk; alles zelf gedaan met behulp van collega’s en dergelijke. Ik ben heel tevreden over het resultaat. Ik kon het helemaal naar mijn smaak maken. Dan is het altijd goed.”
“Heel goed. Collega’s onderling kunnen goed met elkaar overweg. De baas is goed voor ons, wij voor hem. Ook zijn er veel feestelijkheden; dat wordt gewaardeerd. Dat totaalplaatje met de goede sfeer betaalt zich uit, want er is veel aanwas van jongeren. Die vinden het werken hier leuk. Of ze nou 50 bent of 16 zijn, ze werken allemaal goed samen.”
“Dat was bij het landhuis aan de Denekamperstraat in Beuningen. Kap opzetten, dakplaten plaatsen en al het andere. Ik kwam wel meteen op een mooie locatie te werken.”
“Ik ga voor de totaalrenovatie in de bloemenbuurt in Oldenzaal. 46 woningen in meerdere straten zijn gerenoveerd: pannen eraf, asbest verwijderd, dakplaten geplaatst, ramen en kozijnen vervangen, keukenrenovatie: het was écht een totaalrenovatie.
Ontzettend leuk was dat na afloop iedereen van WBO en EZB met de bewoners ging barbecueën. Zo kom je nog eens in contact met de bewoners van de woningen waar je aan gewerkt hebt. Ze waren heel tevreden over het resultaat. Nog steeds trouwens. We komen nog wel eens in de bloemenbuurt voor reparatie en dan horen we nog de positieve reacties. En als we nou met onze oranje bussen door de gerenoveerde straten rijden, steekt iedereen zijn hand op. We zijn wel bekend daar sindsdien.”
“Ik kan wel zeggen een grote woning of een villa, maar dat hoef ik niet eens meer te wensen. Die maken we al. Ach weet je, je moet ook gewoon blij zijn met wat je hebt en de mogelijkheden die er zijn. Een kleinere bouw is wat mij betreft ook goed. Al is het een overkapping in een tuin, ik vind veel dingen mooi.”
“De sociale omgang met collega’s allereerst, maar ook het werken in weer en wind. Sneeuw heeft zijn charmes ook hoor.
Het bouwberoep wordt onderschat. Ik zeg altijd: er komt nog een gebrek aan domme mensen. Dat is niet negatief bedoeld, maar ik bedoel dat er tekort komt aan mensen die met de handen werken om iets moois te maken. Tot 10 jaar geleden moest iedereen een kantoorbaan. Werken in de bouw was te koud en stoffig. Ik denk dat we nu voor de omslag staan. Het beroep wordt steeds meer gewaardeerd. Er gaan momenteel veel goede vakmensen in de bouw met pensioen en de jongeren zijn aan zet. Er zijn er toch elke keer weer die voor de bouw kiezen. Buitenlandse vaklieden zijn er ook steeds meer, maar de taalbarrière maakt het lastig, ook al zijn het echte vakmannen. Maar voor allemaal geldt: kiezen ze voor de bouw, dan kiezen ze voor een mooi vak.”
“Met FC Twente. Ik ga sowieso naar alle thuiswedstrijden, af en toe ook een uitwedstrijd. Ik ga altijd met mijn zwager of mijn zoon Kian. Ik ga met de trein, Kian met de supportersbus en dan ontmoeten we elkaar bij het stadion, vak 104. Wat ik verwacht van komend seizoen? Sowieso top 5. Dat moet Twente weer kunnen halen.”
In de schoefkoar is de websiterubriek van Warmes waarbij werknemers hun verhaal vertellen vanuit de oranje Warmes-kruiwagen. Vandaag nam René ter Haar plaats in de koar. Dit zijn z'n voorgangers:
Bjarne Schulten
Lotte Lammerink-Warmes
Ross Copeland
Bart Oude Griep
Maik Roeleveld
Joeri Leussink
Gijs Knippers
Frans Niehoff
Wilfried Borggreve
Stan Vollenbroek
Paul Roeleveld
Jesse Bonke
Marco Scholte
Arnold Holsink
Sven Arens
Kevin Arens
Mark Peters
Frans Oude Nijeweme
Stijn Lammerink
Hennie Ruël
Stef Schuurman
Bart Kamphuis
Johnny Postel
Rik Scherphof