Terug

B&B Lage: eerst de hiel, dan de rest

In Lage (net over de grens bij Breklenkamp) wordt een kommiezenhuus van Twickel getransformeerd in een bed & breakfast. De werkzaamheden schieten flink op en momenteel wordt onder meer gewerkt aan de hiel, het dak en de verdiepingsvloer.

Timmerlieden Sven Arens en Thomas Keizer zorgen dat de hiel en de verdiepingsvloer snel klaar zijn vanwege het vervangen van de pannen en de rest van de werkzaamheden aan het dak. Zodoende kan veiliger worden gewerkt op de nieuwe hiel en de verdiepingsvloer.
Waarom dat niet met de oude de hiel en verdiepingsvloer kon? Omdat van de nieuwe de constructie (en veiligheid) bekend is en van de oude niet.

Hiel is traditioneel

Een hiel is traditioneel voor deze constructie. De hiel wordt er opnieuw in gemaakt. Aan een kant rust hij op de spoor, aan de andere kant op de muur en waar nodig wordt hij gekoppeld aan de gebinten. De nieuwe hiel is op een betere hoogte gesteld: hij was iets minder dan 2 meter maar de nieuwe komt op 2,40 meter. Daaronder komen de entree, slaapkamer, toilet, technische ruimte en keuken.

Duurzame houtskeletbouw

Voor de scheidingswanden wordt gebruik gemaakt van houtskeletbouw. Traditioneel gezien kan hier geen muur worden gemetseld vanwege de schuimbetonvloer. Houtskeletbouw is daarentegen heel geschikt: het is lichtgewicht en tegelijkertijd past het in het uitgangspunt van duurzame bouw. Hout is een inlands product met een lagere co2-uitstoot dan bijvoorbeeld cement, bakstenen en keramische producten.
Voor de vloerdelen, de onderslagen, balklaag en dakbeschot is hout van landgoed Twickel gebruikt.  

Meer weten over dit project? Lees dan dit artikel: warmes.nl/nieuws/lage.

 

B&B Lage: eerst de hiel, dan de rest