Terug

Baderie is bijna perfecte thermosfles

De woningen die we op plan Schasfoort/de Baderie hebben gebouwd, hebben zeer goed gescoord op de Qv10-waarde. Met andere woorden; ze scoren bijzonder goed op luchtdichtheid.

De meeste mensen kennen wel de isolatiewaarde van woningen, maar de luchtdichtheid is ook belangrijk als het gaat om de Beng-waarde. Beng staat voor Bijna EnergieNeutraal Gebouw, oftewel een gebouw dat op jaarbasis bijna net zoveel energie opwekt als het verbruikt.

Luchtdichte thermosfles

Vergelijk het gerust met een thermosfles; als die kiert, is ie niet luchtdicht. De eenheid van luchtdichtheid is Qv10. De Qv10-waarde wordt bepaald middels een BlowerDoortest. Met een ventilator wordt de woning op onderdruk gezet en zo wordt gemeten hoeveel valse lucht de woning aantrekt. Met de test wordt windkracht 11 gesimuleerd.

Waarden ruim onder eis

Over het resultaat bij plan Schasfoort zijn we heel tevreden.
Projectleider Sander Weusthof legt uit: “We hebben twee woningen getest en die hadden 0,26 en 0,29 als Qv10-waarde. Bij een gemiddelde woning ligt de eis vaak op 0,7. Bij dit project lag de eis op 0,3. Hoe hoger de eis, hoe dichter hij bij de nul moet liggen en hoe moelijker het is om die te halen. We zijn dus heel tevreden hierover, helemaal omdat de woningen nog niet eens af waren. De schilder moest nog aan de slag voor het afkitten. Voor tapes, pasta’s en advies konden we nog bij Multifast terecht.”

20 vierkante centimeter verlies

Om een beeld van de luchtdichtheid van de gemeten woningen te schetsen: bij een woonoppervlak van ongeveer 100 vierkante meter is het verlies 20 vierkante centimeter. Dat geldt dan voor de hele woning, inclusief vloer, gevel en dak. Ventileren gebeurt met deze goed afgedichte woningen middels roosters.
“Zo creëer je natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Voor het meeste comfort,” aldus Weusthof.

De woningen op plan Schasfoort (artikel uit januari 2023 over het bouwplan) zijn inmiddels bijna klaar voor bewoning.

 

Baderie is bijna perfecte thermosfles