Terug

In de schoefkoar: Frans Niehoff

Elke maand neemt een werknemer van Warmes plaats in de oranje schoefkoar voor een vragenronde. Deze keer is dat een medewerker die al gepensioneerd is, namelijk Frans Niehoff. Hoe bevalt het pensioen hem?
 
Naam: Frans Niehoff
Leeftijd: 74
Woonplaats: Lattrop
Burgerlijke staat: getrouwd met Thea, vader van Anne en Inge, opa van Jelle en Roos
Functie bij Warmes: gepensioneerd timmerman
Werkzaam bij Warmes: van 5 augustus 1963 tot 31 december 2017. 54 jaar lang.


Hoe ben je bij Warmes terechtgekomen?

“Ik was klaar met de LTS en zocht werk. Gerard Warmes had het bedrijf zojuist van zijn vader Johan overgenomen. Zij werkten toen samen zonder personeel. Ik was de eerste die ze in dienst namen. Zo gezien heb ik aan de wieg van het huidige aannemersbedrijf Warmes gestaan.
Johan was een boerentimmerman, zoals die er toen meer waren. Hij had er nog een boerderijtje bij. Hij had veel ervaring in het verbouwen van boerderijen en schuren en hij werkte veel met Twickelboeren.
Ik heb het timmermansvak in de praktijk geleerd. Is wel gelukt, denk ik.”

Jij kent de familie Warmes dus goed.

“Heel goed. Ik heb ook mooie herinneringen aan de begintijd. Ooit kwam Marietje naar me toe in de oude werkplaats: ‘Frans, wil jij even op Anita passen? Die ligt toch te slapen. Nou, oké. Dat weigerde ik niet. Ik heb nog wel even gekeken bij Anita. Ze sliep lekker.
Ook vroeg Marietje mij soms of ik oma naar de fysiotherapie wilde brengen. Dat heb ik meerdere malen gedaan, soms met de bouwbus.”

Heb je je hele loopbaan voor Warmes gewerkt?

“Ja, 54 jaar lang. Bijna de helft van die jaren was ik aan het werk op het Twickel in Delden. Ook in Breklenkamp, waar Twickel enkele boerderijen heeft.
In Delden heb ik het meest aan het kasteel zelf gewerkt, daarnaast aan boerderijen op het landgoed. Ja, ik weet de weg in het kasteel heel goed. We hebben er twee torens vernieuwd, brand- en inbraakbeveiliging aangebracht, het linker- en rechterbouwhuis gerenoveerd.
Leidingen die we aanbrachten, mochten niet zichtbaar zijn. Vloerbedekking omhoog – die was op sommige plekken nog vastgespijkerd – en dan de leidingen vooral niet-zichtbaar aanbrengen. We zijn heel wat historie tegengekomen daar.
Op het Twickel heb ik bij de grote herstelwerkzaamheden veel samengewerkt met Hennie Ruel, Frans Baalhuis, Willy Groeneveld en Frans Oude Nijeweme. Dat liep altijd perfect.”

Hoe zou jij de sfeer bij Warmes omschrijven?

“Prima sfeer. Prettig. Iedereen kan goed met elkaar overweg en er is veel overleg.”

Heb je je eigen huis gebouwd?

“Ja. Ik ben er in 1976 mee begonnen en 2 jaar later was het klaar. De kozijnen en ramen heb ik zelf gedaan, de afwerking ook. Ik heb veel hulp gehad van familie en bekenden. We wonen er nog steeds.”

Wat waren je eerste werkzaamheden voor Warmes?

“Dat was aan de schuur achter de kerk in Lattrop. Dat was vroeger de pastorie. Dak hersteld, garagedeuren geplaatst en de kozijnen van de toegangsdeuren veranderd. Het staat er nog, hoewel er later weer aan verbouwd is.”

Wat was de mooiste klus ooit?

“Toch wel op het Twickel, het herstellen van de torens en de daken. Vooral de torens waren veel werk. Een apart soort werk ook. En op een prachtige locatie. Als souvenir heb ik nog een stukje Twickel-dakgoot."

Je bent gepensioneerd. Tot welke leeftijd heb je doorgewerkt?

“Tot 69 jaar. Ik had al veel eerder met pensioen gekund, maar Rob vroeg me om aan de monumentale schuur te werken die van Volthe naar huize Brecklenkamp werd verplaatst. Er moest veel aan vernieuwd worden, zoals de kap. Helemaal in oude stijl. Geen kantrechte sporen maar ronde sporen, zo uit het bos. Vaak gewaterd, dan houden ze het langer vol. Ik heb er veel met Ivo Peters samengewerkt.
Die schuur had er mee te maken dat ik zo lang heb doorgewerkt. Ik heb er in elk geval geen nee tegen gezegd.”

Hoe was het om ineens niet meer naar je werk te hoeven gaan?

“O, zo gek was dat niet. Ik werkte al niet meer alle dagen en ik deelde mijn eigen tijd in. En ik verveel me eigenlijk nooit. Ik heb veel te doen. Mijn vrouw en ik passen elke week in Arnhem op de kleinkinderen. Daarnaast ga ik op zondag mee met klootschieten, wil ik Thea thuis nog wel eens helpen, fietsen we bij mooi weer en er is genoeg werk in de tuin. In de winter ga ik met Paul Roeleveld mee op jacht. Verder werk ik aan kleine klussen bij familie en bekenden.
Ik mis mijn werk eigenlijk niet. Ik heb het lang genoeg gedaan.”

Wat waren de hoogte- en dieptepunten in jouw loopbaan?

“De hoogtepunten waren de jubilea. 25, 40 en 50 jaar zijn heel goed gevierd.
De dieptepunten waren het verlies van collega’s, onder wie Erik Kienhuis en Gerrit Sanderink. Voor Erik hebben we met collega’s de doodskist gemaakt. Dat was indrukwekkend.
Heel vroeger maakte Warmes ook doodskisten. Die moesten altijd in één dag klaar zijn. Op zolder werden planken van het goede formaat bewaard voor als ze weer nodig waren. Ik had het jaren niet gedaan, tot Erik overleed.
Het overlijden van Gerard Warmes was ook een dieptepunt. Ik heb veel met hem samengewerkt en op sommige momenten veel steun aan hem gehad.”

Blijf je betrokken bij Warmes, ook al werk je er niet meer?

“Jazeker. Ik ben bij de 60-plusclub van Warmes. We zijn nu met achttien mensen en elk jaar worden het er een paar meer.”

Geniet van je verder pensioen.

“Ga ik doen. Ik wil iedereen graag hartelijk danken voor de prettige samenwerking in al die jaren. Ik heb het bijzonder gewaardeerd.”

 

In de schoefkoar: Frans Niehoff