Terug

Neijs van de bouwplaats: bouwteam ‘sloopt’ Cosmos sterrenwacht

De sloopwerkzaamheden in Cosmos sterrenwacht zijn in volle gang. De architect heeft de tekening zó ruimtelijk gemaakt dat er nog maar weinig muren overeind staan. Volgende bijzondere stap is de toepassing van een ronde stalen mal, gemaakt door Jan Loohuis. 

Cosmos sterrenwacht in Lattrop ondergaat een metamorfose, onderdeel van een tienjarenplan waarbij de sterrenwacht een compleet ander uiterlijk krijgt. Architect ArchiTom heeft een bouwtekening gemaakt waarbij het gebouw zeer ruimtelijk wordt. Dat heeft gevolgen voor de fundering en voor de constructie, waardoor aannemer Warmes momenteel vooral veel sloopt. 

Bijzonder onderdeel van het ontwerp van ArchiTom zijn de ronde muren. Zou je na de volledige renovatie over het gebouw vliegen, dan zie je dat veel muren rond zijn en planeten uitbeelden. 

Perfecte ronde muren

Om perfecte ronde muren te kunnen maken, heeft het bouwteam (Brons Constructeurs uit Oldenzaal, Loohuis Installatietechnieken uit Fleringen en Lohuis Las- en Constructiewerken uit Tilligte) een speciale ronde, stalen mal ontworpen, gemaakt door Jan Loohuis. De voordelen van een dergelijke mal: het werkt stabiel, geeft een mooi resultaat en is loepzuiver. De vaklui van Warmes kunnen er perfect mee werken. 

Verder wordt gewerkt met de Total Station. Wat de voordelen daarvan zijn, lees je in dit artikel.

In de volgende bouwfases wordt de ronde mal nog vaker toegepast, zodat uiteindelijk het planetenontwerp helemaal tot zijn recht komt. 

Meer over verbouwing weten?

Wil je meer weten over de verbouwing van Cosmos Sterrenwacht? In dit artikel op onze site lees je er alles over.
 

Neijs van de bouwplaats: bouwteam ‘sloopt’ Cosmos sterrenwacht